Intressant bok om ny "inne-drog"
Boken handlar om sockerberoende och är mycket intressant. Faktum är att det finns väldigt många människor i vårt land som lider av det här utan att ha en aning om det. De som drabbas mår väldigt dåligt och det är först när de förstår att det är sockret som ställer till det, som de har möjlighet att göra något åt sin situation.
Socker finns i väldigt många produkter och i stora mängder. Det har "blivit inne" att använda socker som smakförstärkare i snart sagt all slags matkockar i TV använder allt mer socker. Man kan undra var detta ska sluta.
I boken får man veta att socker har samma effekt på hjärnan som en drog. Det sockerberoende som skapas hos barn lägger grunden till framtida drogmissbruk av nikotin, alkohol och även narkotika.
Man får veta att det är samma nervbanor som används av drogerna. Socker är en drog.
När vi äter socker och fett ändrar hjärnans kemi på samma sätt som morfin och heroin, bara inte lika mycket och lika snabbt. När vi äter socker och fett får vi en förhöjd nivå av våra egna "lyckoämnen", betaendorfinerna, men efteråt blir vi bara nedslagna igen.
När vi äter snabbmat påverkar oss opiatsystemet precis som alkohol görvi somnar och måste sova av oss "ruset" men är inte utvilade då vi vaknar.
När hjärnan väl har utvecklat ett beroende tror den att den ska gå under om den inte får de där drogernadet är starka krafter
och inte några mesigt "jag vill ha" eller "karaktär" hit och dit, står det i boken.Det är flera personer i boken som vittnar om hur de har haft det under sitt sockerberoende, det är helt vanliga människor. En berättar om att han bara var sju år när han började arbeta och fick egna pengar att köpa godis för.
Att han samtidigt började trampa upp stigar i hjärnan som så småningom skulle leda till alkoholmissbruk och beroende hade han förstås ingen aning om.
Vid tjugo års ålder bytte han ut karamellerna mot alkohol och han beskriver hur det gick från den ena dagen till den andra och han minns exakt hur det kändes, vilken kick han fick av alkoholen. "Det här var min grej, det kände jag direkt", berättar han.
I boken kan man testa sig själv och mäta sin egen sockerkänslighet. Man får även lära sig att hitta det dolda sockret som gömmer sig i en mängd vanliga matprodukter, bland annat i light-produkter. Den innehåller även matrecept.
Bitten Jonsson har själv varit sockerberoende och är nykter alkoholist. Hon är legitimerad sjuksköterska och har byggt upp Sveriges enda behandlingscenter för sockerberoende.
Pia Nordström är journalist med hälsa och medicin som specialitet. Hon har vistats på Bitten Jonsson Center och deltagit i rutinerna på samma villkor som de sockerberoende och på detta vis fått en unik inblick i behandlingsmetoden.
Bitten Jonsson skriver bland annat i sitt slutord att hon i boken har försökt beskriva hur beroendet infiltrerar hela vår samhällskropp men att hon samtidigt pekar på en strimma av hopp: "Låt oss ta steget från att utveckla välfärdssjukdomar genom vår livsstil och bara behandla symptomen på dem, till att skapa hälsa genom att ändra livsstil med hjälp av den nya kunskap vi har att kunna behandla orsakerna till själva ohälsan istället. Vilket paradigmskifte! Låt oss fokusera på det nya tänkandet. Jag önskar dig en underbar resa in i detta nya tänkande!"
Boken "Sockerbomben" av Bitten Jonsson och Pia Nordström är utgiven av bokförlaget Forum. Boken är inbunden och omfattar 304 sidor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!