Internationell konferens om barnkultur i Visby
I månadsskiftet mars-april gästas Visby av ett 80-tal personer från länderna runt Östersjön som på olika sätt arbetar med barn och kultur.
Ursprungligen kommer idén från utrikesdepartementet som en del i det svenska ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd. Rådet bildades 1992 av utrikesministrarna i Östersjöområdet och Sverige innehar ordförandeskapet fram till 30 juni 2007.
*
Även Riksantikvarieämbetet är medarrangör i konferensen som går under namnet "Think future - do now" vilket är taget ur Aktionsgruppen för barnkulturs betänkande som presenterades förra året.
Lotta Lundgren, aktionsgruppens ordförande kommer att medverka vid konferensen som äger rum 30 mars-1 april och är riktad mot medlemsländerna men även Vitryssland och Ukraina.
- Huvudsyftet är att byta erfarenheter och jämföra hur de olika länderna arbetar med barnkultur och hur mycket statligt stöd som ges, berättar Lena Pasternak, verksamhetsledare för ÖFÖC.
Målgruppen för konferensen är tjänstemän, politiker och kulturproducenter, alla är med för att bidra med sina erfarenheter men också som mottagare för varandras olika förutsättningar och erfarenheter.
- Barnkultur är ett komplicerat begrepp, det handlar ju om olika saker, kultur för barn, kultur med barn och så barnens egen kultur, det gäller att ha barnens perspektiv i fokus, konstaterar Lena Pasternak.
Konferensen ska hållas på högskolan och Almedalsbiblioteket. Programmet är ännu inte helt klart men moderator för mötet är Suzanne Osten och programmet kommer att bestå av föreläsningar, panelsamtal, workshops och dialogseminarier.
- Barnens tillgång till kultur handlar om vår framtid och om demokratiutveckling, de flesta förstår i dag betydelsen att ha kultur som en grundsten i våra liv och att även barn har rätt till tillgång på kultur med hög kvalitet.
De centrala frågorna för konferensen är hur man ska hitta mötesplatser där barn får möta kultur i alla former, vad betyder berättartraditionen i de olika länderna och hur främjar man läsandet? Hur ska man ställa sig till den elektroniska kulturen och vad händer med barnens fantasi när de hela tiden serveras färdiga bilder i till exempel filmer och dataspel? Vad har barnkulturen för status i de olika länderna och vad är egentligen ett barnperspektiv.
Det är onekligen stora och viktiga frågor som ska avhandlas under de två dagarna i Visby. Förhoppningen är att konferensen ska leda till inspiration och ökade kontakter mellan de medverkande länderna genom att skapa nätverk.
Något som redan har börjat.
- När jag skickar ut frågor till de olika delegaterna får jag massor med svar med tips och goda exempel man kan använda sig av. Det finns ett stort engagemang och många eldsjälar som det är viktigt att få ett grepp om, konstaterar Lena Pasternak.
Barnkulturkonferensen finansieras av utrikesdepartementet och Kulturrådet.
består av Tyskland, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island.
Rådet kommer att ha tre egna möten med olika teman i Visby under året; två i april och ett i juni.
Rådet kommer att ha tre egna möten med olika teman i Visby under året; två i april och ett i juni.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!