Intensivt för utställare

Samarbete. Polackerna Nespoon och Marcin Rutkiewicz tittar tillsammans med Oskar Engberg på nya Tagtool, som man sköter med en handkontroll liknande de som används i tv-spel.

Samarbete. Polackerna Nespoon och Marcin Rutkiewicz tittar tillsammans med Oskar Engberg på nya Tagtool, som man sköter med en handkontroll liknande de som används i tv-spel.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2011-12-07 04:00

En virtuell tag på väggen, ingen sprayad graffiti utan en ljusmålning som försvinner så fort projektorns lampa släckts. Kan det vara något för museer och utställare?

Riksutställningars medietekniker Oskar Engberg hittade programvaran till en Tagtool på nätet, och lagom till Riksutställningars intensivdagar var de första exemplaren färdiga att testas.

Intensivdagarna lever verkligen upp till namnet och ligger helt i linje med Riksutställningars nya uppdrag som kunskapsförmedlare. Under tre dagar är huset i Visby ett myller av människor som vill ta del av senaste nytt i utställningsvärlden. Workshops, samtal, föreläsningar och debatter pågår parallellt samtidigt som nya idéer testas.

- Första året i fjol var vi 170. I år är vi 220, säger Riksutställningars kommunikatör Tore Danielsson och berättar att bland deltagarna finns 30 från Norge.

Utställningsverksamheten utvecklas på alla fronter. Grundläggande är fortfarande hur man gestaltar och berättar, och under intensivdagarna kan man bland annat delta i berättarkurser.

När man vet hur budskapet ska förmedlas kan man titta på tekniken, och det finns mycket nytt. Datorer och program utvecklas, ljustekniken gör framsteg.

- Vi tittar också närmare på hur mötet mellan konstnär och tekniker kan ske på bästa sätt, säger Stefan Johansson som arbetar med teknisk rådgivning vid Riksutställningar.

Bland deltagarna finns det gotländska företaget Three Gates, ett tecken på att datorspelsvärlden kan bidra till att göra utställningar mer spännande. Men även Gotlands Museum är på plats för att delge erfarenheterna från sommarens jätteprojekt Battle of Wisby.

Riksutställningar har bjudit in spännande föreläsare till intensivdagarna. Och man behöver inte åka till Visby för att ta del av föredragen, eftersom de sänds direkt via internet.

Bland andra besökte amerikanen Tom Hennes Visby för att berätta om det uppdrag hans bolag Thinc Design fått att formge utställningarna till det National September 11 Memorial and Museum som öppnar vid Ground Zero i New York nästa höst.

Intensivdagarna är även ett tillfälle för företag att visa upp sina produkter. Deniz Chaban från Touchtech demonstrerar en multitouchskärm stor som ett bord, ett nyutvecklat verktyg som redan Sjöfartsmuseet och Historiska museet använt.

- Vi utvecklade bordet som ett projektarbete på Chalmers och har börjat sälja det i år, berättar Deniz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!