Inga tecken på 30-årskris

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2011-11-25 04:00

Kulturföreningen Roxy, den har väl alltid funnits?

Man kan tro det, föreningen har ju haft ett finger med i all tänkbar kultur de senaste decennierna. Men det fanns en tid utan kulturförening. I sökandet efter rötterna hamnar vi i gamla Visbybryggeriets ölkällare på Strandgatan. Där hade Christer Hall slagit ner bopålarna för Bryggeriteatern, det embryo som numera är Länsteatern på Gotland. Teaterscenen lockade till sig mer än skådespelare, och mellan föreställningarna fanns det tid för andra aktiviteter. Främst musik.

Det fanns många band, men få fick spelningar. I september 1981 samlades ett 20-tal ungdomar för att bilda förening. Bland dem fanns Babben Larsson, Erik Ridderstolpe och Björn Persson. Den sistnämnde höll i pennan.

- Att protokollet skrevs på ett notblad kommer jag ihåg, men sen minns jag inte så mycket från det mötet, säger Björn Persson och berättar stolt att han varit medlem i föreningen i alla 30 år.

En förening bildades. Hanna Myhrbäck som spelade i tjejgruppen Kax blev ordförande. "Föreningen för banden" blev musikföreningen Förbandelse. Fantasin flödade, idéerna var högtflygande.

- Babben hade en idé om att flera hundra elgitarrister skulle komma till Gotland och spela Stoneslåtar på en festival, berättar Erik Ridderstolpe som nu är inrikesreporter på Ekot men som i början av 80-talet trakterade flöjt och saxofon i Balkan-gruppen Dracula.

- Vi hade spelningar över hela ön och fick faktiskt göra en bad-rocksturné som Roxy arrangerade, tillägger han.

Banden fick tillgång till gula huset på kommunala musikskolans gård, som enligt föreningen själv blev "den mest utnyttjade av alla kommunlokaler på ön".

Förbandelse var kanske ett namn som låg föreningen i fatet. Efter ett tag åkte föreningen ut från gula huset och måste söka nya replokaler. 1985 hittade man det perfekta alternativet - den gamla biografen Roxy på Adelsgatan var till salu. Att kommunen sa nej till ett ränte- och amorteringsfritt lån på 300 000 kronor stoppade inte planerna, musikföreningen gick till banken och fick låna. I september 1986 var köpet klart, och föreningen passade på att byta namn. Verksamheten var på väg att breddas, så musikföreningen blev en kulturförening, och Förbandelse bytte namn till Roxy.

Vid kvällens fest kan man fira olika jubileum. Det är 30 år sedan starten med Förbandelse och 25 år sedan kulturföreningen Roxy startade. Lägg därtill att funkishuset på Adelsgatan fyller 75 år i år. (Det ritades av Karl Nordberg för att bli biograf och stod färdigt 1936.)

Med egen lokal blev det rejäl fart på verksamheten. En av de första spelningarna - och kanske den mest omtalade - var med det australiensiska punkbandet The Saints. I november 1986 stod bandet med sångaren Chris Bailey på scenen inför en fullsatt biografsalong.


Björn Afzelius, Mikael Wiehe, Popsicle, Perssons Pack, Peps Persson, Fjellis Fjellström, Dag Vag, Roffe Wikström, Georgie Fame, Atomic Swing, Nisse Landgren, Stefan Sundström, Lars Demian, Victoria Tolstoy, Traste Lindéns kvintett, Kajsa Grytt, Fläskkvartetten...
Listan med artister som Roxy lockat till ön kan göras hur lång som helst.

Man kan se det omvänt också - många är de gotländska artister som nått ny publik utanför Gotland via Roxy. För drygt 20 år sedan stod Theresa Andersson i tidtypisk 80-talsfrisyr på Roxys scen som medlem i Sudrets spiror. Det var ungefär samtidigt som den unga kvartetten Ainbusk Singers satte upp "Raka lakan" och gjorde succé.

Stolt konstaterade föreningen att vintern 1986-87 låg man bakom hälften av alla musikarrangemang på Gotland. Och lika stolt var föreningen drygt tio år senare (1999) då den största gotländska musikmanifestation som varit på fastlandet iscensattes. Under två dagar i november invaderade "Gotland music grand national" Stockholm och Nalen. Alla var där.

Den kulturella gärningen har uppskattats. 1988 fick föreningen både Slite Lions kulturpris och GT:s kulturpris. 1996 fick man Guldrosen av Innerstadsföreningen. Men trots en hyllad verksamhet har kulturföreningen konstant brottats med ekonomiska problem. Att vara biografägare var ingen dans på rosor. Ett år efter köpet arrangerades första stödgalan "Trots allt". 1990 tvingades föreningen sälja Roxyhuset men kunde vara kvar som hyresgäst. Med två friska miljoner i kassan var verksamheten tryggad en tid framöver.

En anledning till att kulturföreningen Roxy klarat alla kriser är den rad av stridbara ordföranden som avlöst varandra. Hanna Myhrbäck, Örjan Klintberg, Owe Ronström är några av dem. En annan är Gustaf Hoffstedt, som numera sitter i riksdagen.

Nu är Göran Björnberg ordförande för drygt 800 medlemmar. Föreningen har på senare tid haft cirka 70 arrangemang per år. Man omsätter knappt två miljoner kronor. Mycket av verksamheten sker inom ramen för Jazzklubben, Nytändning för folkmusik eller Rockgruppen.

Det finns inga tecken på en 30-årskris. Men allt är inte frid och fröjd. Roxy har ständigt sitt konto "Rädda kulturföreningen Roxy nu" öppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!