Det handlar handlar om en dialog mellan ikonen och betraktaren, där ikonen bjuder in till meditation och bön. Det säger Marja-Liisa Alm, ikonmålare från Roma.
"Ikonen ser dig" kallar hon sin utställning med ikoner som hon visar i Sankta Maria, Visby domkyrka, till den 6 juni. På söndag den 13 maj presenteras utställningen i ett samtal med konstnären och prästen Astrid Andersson Wretmark
Med rötter i det nuvarande finska Karelen och uppvuxen i Villmanstrand, med både finska och ryska kamrater, har Marja-Liisa Alm sedan barndomen ett naturligt och nära förhållande till den ortodoxa ikontraditionen.
Sedan 1981 är hon bosatt i Sverige och sedan 1987 på Gotland. Här har hon har bland annat arbetat som konservator, och främst med måleri på trä i öns kyrkor.
Att själv måla ikoner är något hon har ägnat sig åt sedan 2001.
- Jag är inte självlärd som ikonmålare, förklarar hon och berättar om sin dröm från 1980-talet att måla ikoner, att hon utbildat sig på kurser i ikonmåleri i bland annat det ortodoxa klostrets folkhögskola i Nya Valamo och Oskarshamns folkhögskola.
Som ikonmålare följer Marja-Liisa Alm reglerna för måleriet med noggrannt gjorda kopior av klassiska ikoner, men hon skapar också egna kompositioner med motiv gjorda med hänsyn till traditionen med bilden som en del av det religiösa budskapet, inte som en illustration.
Som en länk i en lång ortodox kyrkotradition för hon in nya motiv, som "Den heliga Birgitta", i utställningen inskriven enligt ikonografin med ett maximum av uttryck förmedlat med ett minimum av detaljer.
- I denna ikon beskriver jag hur en ängel introducerar uppenbarelser genom att viska i Birgittas öra. Hennes cirka 700 himmelska uppenbarelser som finns översatta till svenska.
En egen komposition är också "Den heliga Maria Magdalena" där Marja-Liisa Alm framställer ikonen med täckt hand som håller i ett oljekrus.
- Att handen är täckt betyder att hon håller i något heligt, här är det kruset med myrra som bars till Jesu grav, förklarar Marja-Liisa Alm.
I sitt ikonmåleri använder hon samma material som på 300-talet, då de första ikonerna skrevs i bild med äggtemperat målad på kritgrundad träplatta och förgyllning med bladguld.
- I målandet startar man med de mörkaste nyanserna och lägger sedan lager på lager med ljusare nyanser. Man går från mörker till ljus, symboliskt från död till liv, förklar Marja-Liisa Alm.