I Stenkyrka byggs bullada och skrivs sockenhäften

Kultur och Nöje2005-10-20 06:00
Alltid är det något på gång.
Så kan man beteckna den aldrig avstannande verksamheten i snart 75-åriga Stenkyrka hembygdsförening.
Det började med grundplåten, en gammal fiskebod vid Lickershamn.
Just nu pågår uppförandet av en 25 meter lång bullada i Hembygdsänget. Och snart ligger första häftet klart till det som så småningom troligen kommer att bli en omfattande sockenbok.
Åke Hansson, Calle Calamnius, och Per Andersson leder bulladebygget med hjälp av flera sockenbor.
Under sommaren har cirka tio personer samlats för att jobba med ladan en kväll i veckan och numera ägnas delar av lördagarna åt bygget.
Det var när föreningen fick fler och fler maskiner, mest från lantbruket, som bygget kom på tal.
Väggarna är uppe och snart skall faltaket på. I cirka två år har bygget pågått och sockenbor har skänkt virke till ladan.
Hela tiden handlar det om frivilligt arbete och saker som skänks - i stort och smått. Det är så den fantastiska gotländska hembygdsrörelsen med sina 76 föreningar arbetar. Den går runt på att personer engagerar sig i hembygden, den nya eller den gamla, ibland i båda.

*
Ingvar Sjöblom, tidigare ordförande i Stenkyrka hembygdsförening, går gärna runt och berättar om husen i Hembygdsänget och om alla de saker som skänkts dit. Numera är han intendent och det verkar som han har hela registret av föreningens föremål i huvudet.
Nuvarande ordförande är Björn Olofsson med Eric Engström som vice, Birgit Henriksson är sekreterare.
Sockenbok fördes på tal av Torsten Gustafsson redan på 1950-talet. På 1970-talet togs idén åter upp och mycket material har samlats in.
- Det stora problemet idag är hur allt material skall filtreras, säger Eric Engström. Det är svårt att få ut något av det, men det finns två idéer. Den ena är att ge ut häften så folk får information efter hand och sen smälta ihop häftena till en bok och den andra idén är att göra en bok utan föregånede häften.
Bland det insamlade finns till exempel 3 000 värdefulla bilder.
Arbetet pågår just nu i en studiecirkel ledd av Åke Henriksson.
- Om vi gör ett häfte kan vi se hur folk reagerar på det, säger han. Vi kan få synpunkter och eventuella tillrättalägganden. Sen kan vi fortsätta med ytterligare några häften och slutligen få ihop dem till en bok, men först måste vi se till att få ekonomi på projektet.

*
Cirkeln jobbar nu med det som skall bli första häftet och där blir det bland annat presentation av en av socknens 27 stamfastigheter. Det är Vale, som börjat utforskas av unga familjer som bor där idag.
- Så blir det sägner från socknen, säger Åke Henriksson.
Birgit Henriksson framhåller det viktiga i att även dokumentera dagens socken med 550 invånare, men även andra märklvärdigheter som att Stenkyrka är den gotländska socken där flest silverskatter hittats och att det äldsta skelettet som hittats på ön, har hittats i Stenkyrka.

*
Det finns också mycket att hämta från händelser längs kusten, där varje gård har sin strandrätt. Eric Engström nämner uttrycket att "bruke sjöen" det vill säg a att fiska, ta upp släke med mera.
Både i bulladan, som snart står färdig, och i något av sockenhäftena, kommer säkert bruket av "sjöen" att figurera i form av redskap och händelser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!