I Norge ska kultursektorn grundlagsfästas
Kultur- och fritidsnämnden har genom sin ordförande kallat till samråd med öns kulturaktörer om den kommande kulturportföljen, denna gång som kulturfrukost.
Förutom ordföranden var det två av nämndens ledamöter, båda från vänsterpartiet, som fanns på plats under mötet. Trots alla olika förklaringar, om jobb och sjukdomar, framstår det som undanflykter och det är faktiskt häpnadsväckande. Kommer även de framtida samrådsmötena att arrangeras på detta sätt?
Det borde rimligtvis vara så, i demokratins namn och med tidigare ifrågasättande av politikernas frånvaro, att ordföranden kallar sina nämndledamöter till mötet. Nu lär ytterligare ifrågasättande om tillståndet och arbetet inom nämnden att komma som brev på posten.
Oavsett om det råder enighet eller inte i nämnden är frågan mycket större än så. Det handlar om att varje enskild politiker ska vara en spjutspets in i det politiska livet - i varje fall om man på allvar menar att kultur är en utvecklingsfaktor och har tillväxtpotential.
*
I Norge har man redan utarbetat ett förslag till allmän kulturlag som nu skickas ut på en omfattande remiss för att sedan bli grundlagsfäst. Syftet är att ge kultursektorn tyngd och status och att markera att att alla myndigheter har samma gemensamma ansvar.
Förslaget tangerar de tankegångar som väcktes i samband med Skuggutredningen och bör naturligtvis kopplas till ekonomi. Även med rådande ekonomi bör kultursektorn få fribrev gentemot sparbeting, det blir ändå samhälleligt lönsamt i längden.
I Norge föreslås nu ett procentmål till kulturen, det har även framförts på Gotland genom Lennart Lindgren.
Kultur och folkbildning skapar både tillit och självkänsla, det är både Inger Harlevi (m) och Christer Jonson (v) ense om när de förklarar att inga partipiskor viner inom kultur- och fritidsnämnden.
Det är dessa frågor som är viktiga för öns kulturpolitiker att föra ut i det breda samrådet. Det lär knappast vara de som just förlorat jobbet vid ett Nimbus som aldrig lär återkomma som kommer att prioritera frågan.
*
Blev lite brydd när mötet i går morse upplöstes och någon efterfrågade nämndordförande Harlevis mejladress. Det visade sig att den är knuten till ett privat turistföretag, något som ställer både etiska och formella frågor.
Är det inte lämpligt att en kommunal nämndordförande har sin mejladress kopplad till sin förvaltning och hur ställer sig rent formellt kommunens diarie till denna fråga?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!