Hur ska begreppet kvalitet hanteras i kulturutbudet?

Nyligen var jag i en debatt om rockmusik och kvalitet. Den kunde uppfattas som att rockmusik inte är kvalitetsmusik. Fel, förstås. Etablerad rockmusik håller hög kvalitet. Men kvalitetsbegreppet är svårt att hantera.

Kultur och Nöje2011-05-20 08:18

Svårigheten blir än mer uppenbar om man jämför ett stycke av Mozart med en rocklåt. Helt olika musik från helt olika tider. Men kvalitén finns i båda kategorierna.

Lägg därtill att vi alla tycker olika om musik, liksom om annat kulturutbud. Vi tycker olika utifrån våra personligheter formade i uppväxtmiljöer och vänmiljöer.

Kulturens kvalitet är således en intressant fråga att funder över, grubbla över. Kvalitetsbegreppet diskuterades mycket både före och efter Kulturutredningen.

Det kulturpolitiska målet i 1974-års kulturpolitik försvann, nämligen det som löd: "att motverka kommersialismens negativa verkningar". Det borde fått vara kvar, tyckte många. Men vad är kommersialism och vilka är kommersialismens positiva verkningar, måntro?


Uppmaning till politiker
Kanske skall kulturen snarast präglas av starka känslor. Det som Stina Oscarson uttrycker i en kulturskrift som spreds gratis på Donners plats under Almedalsveckan i fjol: "Vi vill se brinnande visioner och höjda ambitioner."

Det var en uppmaning till politikerna inför det stundande valet. Visionerna uteblev, men har möjligen kommit in i debatten med Håkan Juholts uppmärksammande kulturinlägg på DN Debatt för en tid sedan.

Nyligen sprang jag på en skrift från Bertil Ohlininstitutet där Jasenko Selimovic skriver om "En kulturpolitik med kvalitet". Jasenko Selimovic med bakgrund som chef för Göteborgs Stadsteater och för Radioteatern (ett ansvar som nämnda Stina Oscarson snart tar över).

Han stryker under vikten av att kulturpolitiken måste koncentrera sig på kvalitet. Och menar att med 1974 års kulturpolitik späddes kulturen ut. Allting blev till slut kultur, till förfång för kvalitén.

Detta kan förvisso diskuteras. För risken är att man hamnar i den gamla motsättningen mellan finkultur och breddkultur. Rent av mellan Mozart och rockmusik!


De fyra punkterna
Fyra punkter för Selimovic fram för att hävda kvalitetsbegreppet:

n Marknaden kommer inte att kunna tillfredsställa en ökad efterfrågan på kultur. Det krävs statliga insatser och prioriteringar för att erbjuda kvalitet till medborgarna.

n Staten bör använda sig av de nya distributionsmöjligheterna för att se till att sprida kvalitetskultur. Biblioteken lyfts fram särskilt.

n Kulturen är ett sätt för individen att mogna, skaffa sig fler perspektiv och orientera sig i världen. Det ställer krav på kvalitet.

n Kvalitetsbegreppet inom kulturpolitiken möjliggör en samhällelig diskussion och utveckling.

Tänkvärda punkter för vidare fundering om kvalitet i kulturvärlden.

En rolig definition av kvalitet har jag noterat från konstnären Marianne Lindberg De Geer: "Att inte uppfylla förväntningar!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!