Hur makten påverkar oss i våra roller

Kultur och Nöje2006-11-13 06:00
Hanne-Vibeke Holsts senaste roman "Kungamordet" tar vid där "Kronprinsessan" slutade. Några månader efter när det står klart att socialdemokraterna förlorat valet och Charlotte Damgaard och de andra ministrarna slickar såren och försöker ena partiet för att komma tillbaka.
Liksom "Kronprinsessan" handlar det om makt, det är också det som är temat för den trilogi böckerna ingår i. Genom att följa de olika karaktärerna, både i deras jobb som politiker och i deras familjer, lyckas Hanne-Vibeke Holst åter på ett mycket intelligent sätt visa hur makten påverkar oss i alla våra olika roller.

*
Makten om makten skildras genom kampen om partiledarskapet och de konstellationer som skapas bakom de båda kandidaterna, före detta statsministern Per Vittrup och förre finansministern Gert Jacobsen.
Makten i relationer genom framför allt Gert Jacobsens förtryck av sin fru Linda Lykke Jacobsen. Makten som vänner och likasinnade kan skapa genom att ge varandra styrka att sätta stopp.
Och inte minst hur makten korrumperar och berusar och hur svårt det är att bli av med den och vänja sig vid att leva som man gjorde förut.
Det är en roman med flera olika berättelser som alla berör varandra. Vi känner igen många av personerna från "Kronprinsessan" men möter också nya, bland andra några praktikanter som får en framträdande roll i historien.

*
"Kronprinsessan" filmades som bekant av svensk teve och är nominerad till en Emmy för bästa utländska tv-film/miniserie. Även "Kungamordet ska filmas för SVT.
Som vanligt när det gäller Hanne-Vibeke Holst bjuder hon på en härlig lässtund. Den cirka 450 sidor tjocka boken håller hela vägen med trovärdiga och målande personskildringar samt en riktigt bra story.
När boken väl är läst är det kul att fundera över vem som kommer att spela den framträdande rollen som Linda Lykke Jacobsen i den svenska filmatiseringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!