Hundra år med gutnisk idrott

Foto: joel nilsson

Kultur och Nöje2012-07-14 04:00

Lagom till årets Stångaspel har den anlänt, jubileumsskriften om de gamla gotländska folklekarna. Ett jubileum i anledning av att Föreningen Gutnisk Idrott, FGI, firar sitt 100-årsjubileum. Huvudansvarig för skriften är Hablingbosonen Anders Mattsson, tillika hedersordförande i FGI.

Han menar att det känns bra att kunna delge en historik och bild över gångna år som betytt så mycket för bevarande och fortlevande av de gutniska idrotterna.

Kulturen har en central roll i det gotländska samhället. De gamla gotländska folklekarna och idrotterna blomstrar och ansvariga entusiaster jobbar oförtrutet för att den trenden ska hålla i sig. Kort och gott handlar det om en gutnisk idrottshistoriebok, där flera eldsjälar fått saluföra sina kunskaper och tankar.

Stångaspelen fick en gedigen bok vid 75-årsjubileet 1999 men senast en bok om gutaidrott utgavs var 1937, i samband med 25-årsjubileet för FGI. Det tog således 75 år till den nu föreliggande volymen.

FGI bildades alltså 1912, närmare bestämt den 20 oktober. Det första protokollet inleder jubileumsskriften och bland protokollets punkter märks att det var statskassör Dahlbäck som föreslog namnet, "Föreningen Gotländsk Idrott" (1984 byttes Gotländsk mot Gutnisk).

Föreningen var från starten så modern att mötet förklarade att "intet hinder möta" på fru C Benedicks-Bruces förfrågan om det var tillåtet för kvinnor att ingå i föreningen. Löjtnant Emil Nyberg blev dess förste ordförande och i dag är det Mikael Nilsson som innehar den positionen.

I skriften skildras guta-idrotten ur olika aspekter och det handlar om såväl historia som framtid. Varpan får förstås sina sidor och här berättas bland annat om när den konstgjorda varpan, metallvarpan, introducerades i början av 1930-talet och diskussionerna för och emot denna.

Gutaidrotter har faktiskt också funnits med på OS. FGI:s bildandeår 1912 hölls de berömda olympiska spelen i Stockholm och där deltog gotlänningar i uppvisningar av klassiska gutaidrotter som pärk och varpa. Något som följdes upp den 9 juni i år när 1912 års olympiad firades på den anrika OS-arenan Stadion.

Anders Mattsson konstaterar att det i dag är mycket som kämpar om uppmärksamheten. "Därför måste vi som jobbar med den gutniska idrotten fortsätta intressera och locka nya deltagare, vårda de och det som finns men även utveckla vårt gutniska arv".

Och här spelar förstås FGI en viktig roll, precis som man gjort de gångna hundra åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!