Filmbolaget har utlovat mycket naket och svart humor. När vi besöker inspelningen har visserligen alla skådespelare väldigt roligt - men inget naket, alla är fullt påklädda.
På plats i filmstudion i Fårösund fanns igår hela humorgänget runt Johan Glans och David Batra som skriver manus till Skatan-gänget.
Klappan slog och i kulisserna stod Jacob Jörgensen från Independent Group och konstaterade att det åter spelas in film i studion.
För de som är väl förtrogna med SVT:s humorserie "Kvarteret Skatan", och sett hur sketchprogrammen utvecklats mot mera sammanhängande avsnitt, kan under kommande vinter få se premiären av den långfilmsversion som just nu spelas in i Fårösund och på norra delen av ön.
"Kvarteret Skatan reser till Laholm" heter filmen som utlovar ännu svartare humor och en hel del naket.
- Vi har skapat en starkare och mera rätlinjig historia som går från en början till ett slut. Vi skapar även en bildmässigt större historia och vi är mera noggranna med musiken, förklarar regissören Mikael Syrén som också gör rollkaraktären Per-Arne i filmen.
Norsk hunk
Historien börjar med att de båda strävsamma karaktärerna Magnus och Frida, spelade av Johan Glans och Vanna Rosenberg, bestämt sig för att fira semester på egen hand för att reda ut sina äktenskapliga problem.
Gängets eviga singel Jenny, Rachel Mohlin, har fått tag i en norsk hunk, Mads Ousdal, och tänker sig en sommar med romantik i Saint Tropez.
Invånarna i kvarteret Skatan är beredda på att bryta den gemensamma semestertraditionen - utom Ulf, David Batra, som inte kan tänka sig en semester utan vännerna i kvarteret och utan tvekan ljuger ihop en historia som gör att gänget tvingas tänka om.
Och när de väl installerat sig bland svenska furumöbler i semesterlägenheten i Laholm slår "Laholmsblottaren" till - en röd tråd som får bäring mot filmens upplösning - mitt i den nattsvarta kärlekshistorien, alla nya och galna skämt och det rätt så oväntade men ändå lyckliga slutet.
Eller som Johan Glans uttrycker saken:
- Det blir mycket drama, skilsmässa och eventuellt död!
Spånat fram historien
Två helt nya karaktärer presenteras i långfilmsversionen. Det är förutom Rune, den norske hunken som spelas av Mads Ousdal, också Ulfs nya fru, spelad av Klara Zimmergren, mest känd från serien "Mia och Klara".
- Tillsammans har vi spånat fram den historia som Johan Glans och David Batra sedan skapat manus av, berättar Mikael Syrén.
- Vi hoppas det ska fungera även i verkligheten och att vi kan fängsla publiken, säger Rachel Mohlin mellan tagningarna i studion.
Ni har ju utlovat en del naket i filmen, är det detta som ska dra publiken till biograferna?
- Nej, det ska vi använda i en annan film som vi spelar in parallellt, säger en skrattande David Batra som inte alls är sugen på att avslöja upplösningen av blottarintrigen i filmen.
Detta får vi bara ana...
Går på tur
Fårösund är uppskattat av det 25-30 personer stora filmteamet.
- Det är en fin studio och det finns inget som stör koncentrationen här, menar Mikael Syrén.
Alla bor på området och Kustparkens motions- och simhall utnyttjas flitigt under de få timmar det inte pågår inspelning. Utom för den norske hunken som istället valt att "gå på tur".
- Jag tog med rullskidorna och kör samhället runt på lediga stunder, säger Mads Ousdal.
Men filmteamet kommer också att spela in stadsscener i Visby under några dagar. En strand och en kyrka är andra miljöer som ingår i filmen.
Men de väl prövade gotlänningarna kommer inte att behövas som statister i den här filmen, de flesta biroller görs av de sju i Skatan-gänget.
Inspelningen håller på till och med 17 juni och planerna är premiär vid årsskiftet.
Skarpt läge
- Det här är jätteroligt, som vi har väntat på det här ögonblicket, säger Jacob Jörgensen på Independent Studios.
- Vi har kört i 180 sedan vi tog över Kustateljén, men det krävs produktion för att visa Fårösundsborna och även de som satsat eget kapital i "Partnerskap för film" att det är skarpt läge.
Samtidigt är det här en tid för utveckling av studion, och att visa producenterna att studion är uppdaterad och hänger med i utvecklingen.
Två anställda på Independent Studios har byggt hela studiodekoren för filmen, men i övrigt är det inte så många gotlänningar anställda i teamet.
- Det har varit en del konkurrens om de gotländska filmarbetarna, många jobbar med det tyska tv-bolaget som spelar in samtidigt, förklarar Mikael Syrén.
Nu blickar Jacob Jörgensen framåt. Även om han inte deltar i produktionsbesluten så hoppas han att inspelningen av Hamilton-filmerna med Persbrandt i huvudrollen också hamnar i Fårösund.