Kampanjen Rädda ringmuren drogs igång i samarbete mellan Gotlands museum och Gotlands Allehanda i början av mars förra året, efter det stora murraset den 24 februari 2012. Till dags dato har cirka 150 000 kronor samlats in från företag och privatpersoner. Senast i raden av sponsorer är Visbymäklarna som idag lämnade över en check på 10 000 kronor till Gotlands museum som ansvarar för kampanjen.
– Å ringmurens vägnar tackar vi för bidraget och hoppas att fler företag följer efter, sa Ulrika Mebus, chef för avdelningen kulturmiljö på Gotlands museum, när hon tillsammans med Anna Klint Habbe, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet, tog emot checken på onsdagsförmiddagen.
Kampanj del två
Redan 1995 genomfördes en kampanj för att rädda ringmuren som pågick i fem år. På den tiden var kultursponsring något kontroversiellt och ansågs inte rumsrent av många. Men efter en del motgångar genomförde Riksantikvarieämbetet ändå projektet, berättar Ulrika Mebus.
– Det gjordes mycket arbeten på muren under de fem åren. Bland annat tog man bort en del cementlagningar.
När projektet avslutades fanns ännu en del pengar kvar som skrevs över till museet och som stått orörda fram tills raset gjorde frågan högaktuell igen.
Att ett mäklarföretag under en pressträff skänker pengar till kulturvård är idag inget konstigt. Visbymäklarna startade i augusti förra året och gjorde i samband med företagsstarten en grej av att skänka 10 000 kronor per såld fastighet i innerstaden fram till årsskiftet.
– Vi insåg att raset kan få stora konsekvenser för oss och för gotlänningarna. Det var också lite oklart vem som skulle betala för restaureringen och vi ville därför dra vårt strå till stacken, sa Anders Larsson, Visbymäklarna.
Fortsätter 2013
Så många sålda objekt i innerstaden blev det inte under de fyra månaderna, men 10 000 kronor är ändå ett tacksamt mottaget bidrag. Och mäklaren meddelade att kampanjen fortsätter under hela året med en förhoppning om att stå där med en större check om ett år.
När det gäller det akuta underhållet, som det 70 kvadratmeter stora raset, står Riksantikvarieämbetet för pengarna. Raset ska åtgärdas under 2013. Men behovet av underhåll är stort och konstant och Anna Klint Habbe ser positivt på att allmänheten engagerar sig och bidrar med ekonomiskt stöd.
Naturligt förfall
Hon berättar att ringmuren de senaste 150 åren har drabbats av ras ungefär vart trettionde år och att det är en till viss del naturlig del av murens förfall.
– Men vi gör vad vi kan för att stoppa det. Vi vill ha så mycket av den medeltida originalmuren kvar. I vissa länder river man delar och bygger upp igen, så vill vi inte ha det.
Förutom restaurering kommer projektet att satsa på forskning för att hitta bättre metoder för restaurering, vilket är viktigt för att genomföra hållbara lagningar. Dessutom kommer man att satsa på visningar och seminarier, med mera, för att öka kunskapen och engagemanget hos allmänheten.
– Vi kommer att ha en aktiv fas 2013 då vi är mer synliga. Under 2012 har vi mest arbetat på våra kammare, sa Ulrika Mebus.