Hon uppfann nittiotredje socknen på ön
Marianne Cederwall, kvinnan bakom den nya Gotlandsromanen "Svinhugg", uppfann Gotlands nittiotredje socken, Kajpe Kviar, när hon skrev sin debutbok.
Foto: Rolf Jönsson
Hon är själv född i Halla, närmare bestämt på den plats där Högbrogården nu finns. Där fanns tidigare ett mindre kapell och i det kapellet var hennes pappa pastor. Redan som 3-åring flyttade Marianne från Gotland, men hon har varje år sedan dess återkommit till ön. Först var hon sommarbarn under många somrar. Nu är hon sedan många år ägare av ett före detta kapell i Ala, ett kapell som nu är sommarbostad. Detta är en rimlig förklaring till att romanens huvudpersoner, en kvinnlig läkare och en likaledes kvinnlig magikunnig kollega, håller till i ett före detta kapell.
- Men tro nu inte att bokens Mirjam Nordergrav är jag, för så är det verkligen inte, säger Marianne Cederwall.
När hon har skrivit har hon använt mycket av de erfarenheter hon har gjort själv under ett långt yrkesliv med många olika inslag. Hon har varit verksam som chef på Migrationsverket. Hon har jobbat med diverse olika saker i norra Lappland under 19 år. Hon har jobbat som gymnasielärare och hon jobbar nu med personalfrågor inom Svenska kyrkan med utgångspunkt från Västerås.
En av de företeelser som ligger till grund för den här romanen är kvinnors sätt att sinsemellan tala om män och vad man borde göra med sådana, i synnerhet sådana som använder olika former av härskartekniker mot kvinnor. Det är inte alltid så vackra tankar. Ibland är det rentav tvärtom. Man borde tillgripa trolldom för att hämnas.
En annan sak som är grundläggande är att Marianne Cederwall för ett tiotal år sedan intresserade sig mycket för det som kan kallas tankekraft. Affirmation, säger en del. Det hela går ut på att om man tänker och säger en mening tillräckligt ofta så blir dess innehåll verklighet. Meningen är att man skall använda denna metod för att stärka sig själv och bygga upp sitt självförtroende. Men frågan är om man kan använda affirmationerna i negativt syfte mot någon annan. Det är detta boken "Svinhugg" handlar om.
Om boken nödvändigtvis måste ordnas in i något fack så är det inte deckarfacket, enligt författaren själv. Hon menar att det är en roman kort och gott. Skall man lägga till något förtydligande så får det blir spänningsroman.
Vad har hon då för förväntningar på bokdebuten?
- De små förväntningar jag hade har överträffats många gånger om redan nu, säger Marianne Cederwall.
Hon hade varit nöjd om boken kommit ut i ett exemplar men nu är en stor marknadsföringsapprat igång med annonsering och boksignering. Och i dag släpps också romanen som ljudbok inläst av Susanne Alfvengren.
- Det är jag väldigt glad över, säger författaren.
Samtidigt pågår översättning till tyska. Marianne Cederwall kände sig "jättetrött" på boken när hon hållit på med manuset i fyra år. Men nu när boken kommit ut tycker hon att den faktiskt är rolig. Hon kan också tänka tillbaka på tillblivelsetiden och minnas att hon har haft "riktigt roligt".
En uppföljare med samma huvudpersoner som i "Svinhugg" är på väg, men då kommer inte Gotland att vara miljö för intrigen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!