Höga poäng till Roma kungsgård

Roma kungsgård 9,0 poäng, Bläse 6,8 poäng, Vamlingbo 4,0 poäng.

Kultur och Nöje2006-11-07 06:00
Så blev resultatet när Marianne Nilson och Sven-Olof Lindquist testade sin nya metod att mäta olika besöksplatsers "attraktionsdensitet". En slutsats av den första genomgången är, att besöksmål på samma ort vinner på att samarbeta med varandra.
Marianne Nilson presenterade försöken att hitta en formel för att beräkna besöksplatsers attraktion när andra etappen av Östersjösemininariet i går hölls vid högskolan. Genom att räkna antalet attraktioner på en besöksplats, annan service, andra kultur- eller naturmiljöer samt ytterligare några faktorer kan "attraktionsdensiteten" räknas fram inom två radier - fem kilometer och tio kilometer.
Vid seminariet visade Marianne Nilson hur formeln testats på tre områden.
Bläse hade en täthet på 6,8 inom fem km, och 3,0 inom tio km. Roma kungsgård hade 9,0 inom fem km och 7,5 km inom tio km, medan motsvarande siffror för Vamlingbo blev 4,0 respektive 5,6.
I undersökningen har man även tagit hänsyn till typen av attraktion - kultur, natur, intryck & känslor eller om attraktiviteten innebär en aktivitet. I de kartor som resultaten presenteras på kan man se om besöksplatsen är ensidigt inriktad på en typ av upplevelse, eller om besökarna har en mångfald att välja ur.

Gårdagens seminarium hade handel med kultur som tema. Göran Brulin, professor vid Arbetslivsinstitutet, använde nedläggningen KA3 och det nya Fårösund som ett exempel för att visa hur kultur, turism och upplevelser kan vara en kraft när ett samhälle omdanas. Det som krävs är att se med nya ögon på de förutsättningar som platsen har. Ett exempel är Fårösunds fästning, en gång försvarsanläggning men numera konferenscenter.
Arbetslivsinstitutet har lagt upp ett forskningsprogram för att studera skiftet i arbetslivet. Gotland ingår tillsammans med Gnosjö, Jämtland och västra Götaland i studien.
- Turismen är den snabbast växande branschen i Sverige i dag, och allra snabbast växer den i västra Götaland. I den regionen har man varit mycket bra att ställa om industrisamhället, sade Göran Brulin.
Besöksnäring och turism sysselsätter i dag 2,5- 3 procent av svenskarna.
Den siffran går att fördubbla, tror Göran Brulin.
- Se på Irland. Landet har inga häftiga attraktioner att locka med. Men regn, vind och en grön ö lockar ändå så pass, att sex procent av befolkningen kan leva på turismen, sade Göran Brulin.
Jeff Werner hade ett internationellt perspektiv på hur kulturen används. Sverige har det starkaste varumärket bland världens länder, och Sverigebilden utnyttjar bland annat Ikea och Volvo i lanseringen utomlands.
Men samtidigt som Sverigebilden ger draghjälp innebär den en fara, påpekade Jeff Werner. Det är mycket svårt att ändra den bild som världen fått av Sverige, och det försvårar livet för svenska företag som vill gå utanför de vedertagna ramarna.

Sverigebilden kan omsättas i ett mindre perspektiv. I takt med globaliseringen blir inte bara nationernas identitet viktigare, samma sak gäller för regionerna.
Enligt Jeff Werner är Svenska Spel med sin Keno-reklam i högsta grad med och skapar bilden av Gotland. Ni vet, de tre gubbarna som sitter i sina solstolar med den ständiga frågan: jobbe?
Vill gotlänningar verkligen framstå som så "laid back" , undrade han och tillade:
- En stor fara med de bilder och identiteter som skapas är att det inte sker av demokratiska organ. Vi har mycket litet inflytande över bilder som kan få stor inverkan på våra liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!