Hiphopdrama ska riva murarna

Murar, både fysiska och mentala, är temat i föreställningen "Dancing on the ringmur" som sätts upp i Visby.

Koreograf. Kattis Wöllner har varit med och utformat föreställningen som är en uttrycksfull blandning av hiphop, film och personliga berättelser från ungdomar i Visby och Estland. Foto: tobias wallström

Koreograf. Kattis Wöllner har varit med och utformat föreställningen som är en uttrycksfull blandning av hiphop, film och personliga berättelser från ungdomar i Visby och Estland. Foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2012-04-26 04:00

I fokus står, förutom dansarna på scenen, Zack och Marwa. Zack kom som ensamkommande flyktingbarn till Gotland för några år sedan och familjen finns kvar i Syrien. Marwa hamnade i Visby på flykt från Irak. Deras personliga och gripande berättelser visas på en stor filmprojicering på ringmuren. Samtidigt dansas det hiphop på scenen framför.

Det är en teater-, dans- och filmföreställning på en och samma gång. Ett samarbete över Östersjöns vatten har även hjälpt till att rasa ytterligare murar. Scenen delas nämligen av estniska och svenska dansare.

Ungdomar i respektive land har även intervjuats och svarat på frågor om rädslor och framtidsdrömmar.

- Vi fick en del speciella och dramatiska berättelser, säger Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern.

Intervjuerna där Zack och Marwa spelar en stor roll, visas alltså på ringmuren.

Det är ett sätt för Länsteatern att nå ungdomar, både genom att berätta deras historier men också genom att göra en föreställning som riktar sig till dem. Under flera besök på ungdomsgårdar på ön har Thomas Sundström upptäckt helt nya förmågor.

- Vi hittade en 18-åring, Asker Siggelin i Klinte, som lärt sig att beatboxa genom att kolla på Youtube. Han är helt fantastiskt duktig och han finns med i filmen. Det här är personer som inte direkt står och knackar på Länsteaterns dörr, säger Thomas Sundström.

Bakom utformningen av det verklighetsbaserade hiphopdramat står koreografen Kattis Wöllner.

Det är speciellt en sak som hon uppskattat i arbetet med föreställningen.

- Jag får chans att berätta något verkligt med hiphopen. Annars blir det lätt mycket swag (ordet betyder attityd, reds.anm) och bling bling, så det känns bra att få fram verkliga grejer, säger Kattis Wöllner.

Att använda sig av ringmuren i föreställningen föll alldeles naturligt.

- Den är inte en del av kulissen, den har huvudrollen, konstaterar Thomas Sundström.

Han tycker att den visar på en tydlig symbolik både som ett skydd, som skapar trygghet, men även som ett sätt att stänga människor ute. Han kallar den ett medeltidens Schengen-avtal.

En mur som många tjejer har framför sig är prestationsmuren och detta märktes tydligt i intervjuerna med tonåringarna och gav numret "Clever girl".

- Unga kvinnor känner att de underpresterar i skolan och karriären. Dessutom är de för fula eller för feta, de duger inte. Man ska vara snygg, smart och sexig, säger Thomas Sundström.

Förutom att arbetet med "Dancing on the ringmur" resulterat i en teaterföreställning har många gotländska ungdomar själva fått upptäcka dansen. Genom olika workshops har Kattis Wöllner försökt att få ut dansen på Gotland. Uppskattningsvis har ett hundratal ungdomar tagit danssteg under de kravlösa prova-på-kvällarna på ungdomsgårdarna.

En föreställning av Thomas Sundström och Kattis Wöllner.

Nio dansare, fyra från Gotland och fem från Estland, dansar streetdance.

Premiär 4 maj i Östergravar kl 21.15. Spelas även 5 och 6 maj.

Föreställningen är gratis.

Spelas även i Tallin i samband med en festival i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!