Hide kalkbrott blev kulturbrott som blir Avbrott

Kultur och Nöje2005-07-08 06:00
Sedan starten i början av 1990-talet, då Hidegruppen bildades och dansare, skådespelare, konstnärer och musiker tog över den slumrande kultur som skapats av stenarbetarna i Hide, har det gamla stenbrottet fyllts med konst, skulpturer, bluesaftnar, poesikvällar, elektroakustiska konserter, dans-, performance- och teaterföreställningar.
Men den föreställning som kommer att spelas upp mellan de fyra miljoner år gamla kalkstenväggarna den kommande helgen kommer att bli det häftigaste någonsin, kommer att gå till historien som den händelse då Hide kalkbrott blev kulturbrottet som blev ett Avbrott. De inblandade ser det som en homage till de män och kvinnor som arbetat, svettats och fått sin utkomst ur det gotländska urberget och som efterlämnat ett minnesmärke som är så skön att se och vistas i, befriande i hela sin skapelse och så till brädden fylld av karaktär.
För tre år sedan bjöd Hide kulturgrupp och Gotlandsmusiken in tonsättaren Sven-David Sandström till en lunch i brottet. Han fick då en förfrågan om att skriva ett verk i sex akter, speciellt skrivet för Hide kulturbrott, som sedan skulle förvaltas av Hidegruppen och Gotlandsmusikens blåsorkester.
Resultatet blev "Six interludes", sex mellanspel, som nu kompletterats med fem avbrott och föreställningen "Avbrott" kommer att framföras i Hide under två kvällar, i kväll fredag samt på lördag kväll. Det kommer att bli en föreställning som de medverkande och du som publik aldrig kommer att glömma.
Kontrasterna blir enorma, mellan den världsberömde kompositören Sven-David Sandström och Hidegruppens fem avbrott - dans, ljusspel, pianoimprovisation, blues och bildprojektioner, som tar avstamp från prologen med Zachris Trolins elektroniska musik som för tankarna till ett stenbrott fyllt av arbetare och verksamhet med tunga maskiner.

*
Föreställningen accelererar ur det specialskrivna verket "Six Interludes". De sex akterna är i tur och ordning döpta till "The Opening", "The Sky", "The Stones", "The Ground", "Inside" och "Outside" och följer de tankar som Sven-David Sandström fick vid besöket för tre år sedan om himlen och marken, om stenarna och de människor som arbetat här.
Helena Högberg har sedan koreograferat några av akterna för de tre dansarna Tommy Håkansson, Monica Megarelli och Jessica Mazzi. Dessutom står hon för idén till det första avbrottet där gitarristen Coste Apetrea ackompanjerar Maud Karlssons röst- och rörelseimprovisation.
Nästa avbrott är regisserat av Örjan Klintberg och högt uppe på klippkanten tonar bluesmusiken fram, en specialsättning med Jonas Granberg på sax, Tommy Broström på trummor och han själv på bas, med en grym version av Frank Zappas "Black napkins" där saxen som huvudinstrument i avsaknad av ackord pendlar mellan dur- och mollskalor på ett unikt sätt.
Pye Engströms klangstenar av granit och kalksten, som hon hittat och sedan skapat, är kanske den viktigaste ingrediensen i hela det här allkonstverket och stenarnas toner är integrerade och en av själva anledningarna till Sandströms tredje mellanspel "The Stones". När sedan Gotlandsmusikens musiker under ledning av dirigenten Jan Risberg tonar ut mellanspelet startar det tredje avbrottet med tonsättareleven Marcus Wrangös musik, där de två slagverkarna kablar ut ljudet via Wrangös dator, där han i realtid förändrar ljudet efter sina egna intentioner.
Det fjärde avbrottet står pianisten och tonsättaren Carl Orrje för, tillsammans med ljusdesignern Ulf Grönhagen som färgsätter kulturbrottet när kvällshimlen tornar upp sig som ett tak över brottet. Här skapas både färgrika illusioner och färgad verklighet när musikimprovisationen arbetas fram.
Även det sista avbrottet handlar mycket om ljus och färg, men också om känslor, när konstnären Anders C Wallén projicerar sina bilder och filmsekvenser på den kritade stenväggen. Samplade videoupptagningar som blandas till en explosion av intryck med Zachris Trolins elektroniska musik.
Alla delarna i helheten är lika viktiga och några enskilda akter går inte att bryta ut ur sitt sammanhang. Det handlar om en process på tre år, som startar med Sven-David Sandström komposition och avslutas först när föreställningen är framförd.
Dessa två föreställningar är de första i en förhoppningsvis lång tradition i Kulturbrottet där föreställningen hela tiden skall tillåtas att förändras till något nytt varje gång den sätts upp.

*
Närmare 50 personer är inblandade i detta stora kulturprojekt som till största delen bekostas med medel från Kulturrådet - 350 000 kronor som sedan kompletterats med 150 000 kronor från kommunen.
20 blåsare från Gotlandsmusiken som förstärkts med en extra tubaist och en slagverkare under ledning av dirigenten Jan Risberg har gjort ett enormt arbete, dels med Sandströms komposition, men också med Peter Wrangös musik och Pyes klangstenar.
Gitarristen Coste Apetrea och det lokala bluesbandet med Örjan Klintberg, Jonas Granberg och Tommy Broström står för viktiga musikaliska insatser, liksom trumpetaren Mats Hoffman och pianisten Carl Orrje från sina upphöjda positioner.
Helena Högberg har gjort fyra effektfulla koreografier till tre av Sandströms mellanspel och Anders C Wallén och Zachris Trolin står för prolog samt musik och projektioner.
Till detta kommer ett stort antal tekniker och producenter som jobbat dag och natt för att förverkliga Hidegruppens intentioner.
- Det viktigaste är att hela projektet äntligen blir förverkligat, det har också en social funktion för de som trott på idén och sett till att det blivit av. Nu hoppas vi också att vi kan dela den här tillfredsställelsen med publiken, säger Helena Högberg i Hidegruppen.
- Från idé till föreställning har varit en lång och intressant resa, ända från Nalen-projektet 1999 då ett första embryo till projektet startade, säger Erik Skagerfelt som varit sammanhållande kraft i Gotlandsmusiken.
Det genrep som genomfördes i onsdags kväll lovar gott inför premiären i kväll, bara regn och blåst kan stoppa en av sommarens absolut största kulturhappenings.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!