- Det är ett klockrent val. När jag kom på idén med julgranen tog det inte lång tid att komma på vem som skulle få inleda, säger Cecilia Schelin Seidegård.
I går stod en rejäl gran på plats i representationsvåningen, för där är det högt till tak. Och kring granen for hemslöjdens ordförande Helena Wottle och mjukslöjdskonsulenten Birgitta Nygren med massor av vackra saker som skulle hängas upp.
- Vi har utgått från gotlandsljusstakens färger, guld och vitt. Sedan har vi överfört färgerna till julens traditionella symboler, berättar Birgitta Nygren.
Många har bidragit till det som hängdes upp i granen. Birgitta Nygren har tillsammans med Jonny Tenggren gjort den krona som fästes i toppen.
Förebilden är en brudkrona från första delen av 1800-talet. Kronan användes till brudklädsel i Sundre och Vamlingbo.
- Självklart ska residensets gran ha en krona i topp, tycker Birgitta Nygren.
Birgitta Nygren har även gjort julgranskarameller och julrosor.
Britt Dahné, Östergarn, har gjort tovade julgranskulor. Även Yvonne Habbe har tovat, och då blev det en fredsduva.
Annika Grandelius, Ullverkstan i Vallstena, bidrar med lammlockar med guldluva, kallade "Nisse med skägg".
I tunn vit lera som dekorerats med guld har Ulla Ahlby, Viklau, gjort vita pepparkakshjärtan. Linda Kalström, Stenkumla, har gjort julens änglar i keramik.
Elfrida Ahlby, Ala, har sytt julbockar och grisar som dekorerats med guld.
Hemslöjdens ordförande Helena Wottle har också bidragit till granen. Hon har gjort två 3,5 meter långa girlanger i halm.
- Det var lite pyssligt, och det var svårt att hitta material. Det är inte så många som har halm till slöjd, berättar Helena Wottle som fick beställa sina halmstrån från Halmens hus i Dalsland.
Även Gunila Ågren Ahlby, Ala, har gjort girlanger.
Allt går i vitt och guld, utom några små tomtar i rött. Tittar man närmare på Ulla Hellmans tomtar ser man att de är små möss.