Hemslöjden experimenterar med både material och form

Åsa Ganell har tovat vikingabåtar för utfärd i fantasins farvatten.

Åsa Ganell har tovat vikingabåtar för utfärd i fantasins farvatten.

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-08 04:00
Liksom de experimentella och undersökande utfärder som gjordes under vikingatid så kan man också säga att materialvalet till denna utställning i högsta grad är experimentellt. Här virkas med ståltrådar, här skapas superlätta, vinddrivna frökapslar med lergods och här slöjdas med papperslera.
Samtidigt som Hemslöjden denna gång kastar loss och ger sig ut i det okända, förklarar hemslöjdskonsulent Frode Falkenhaug att utställningen ändå ska ses som ganska anspråkslös.
Själv tycker jag att "I rörelse" är mycket mera än anspråkslös.
Keramikern Anne Askengrens gestaltning av en svärm maskrosfrön som driver i väg i vinden är ett lyckat experiment. Frökapslarna är tillverkade av stengods och grovt uppförstorade, men med en häftig exponering mot betraktaren vinner installationen i styrka.
Många av farkosterna på den här utställning visualiseras hängande i luften och det gör utställningen spännande. Åsa Ganells tovade vikingabåtar och inte minst Yvonne Christiansens "Dreamwork" - en segelbåt byggd av pergamentskinn, växtdelar och ullgarn som sedan dekorerats med bland annat bladguld.
Kicki Trodins flygande matta är från början en vanlig babyfilt så som hon tillverkar av ekoullgarn. Här tar den betydligt mera luft i anspråk. Ulla Ragnarssons flygande varelser är mera obestämbara och mycket experimentella i materialvalet.

Flygande farkost
Jonny Tenggrens har experimenterat vidare på temat luffarslöjd och hans flygande farkost är ett mellanting av en ljuskrona och luftballong i svart järntråd dekorerad med garn i påskens färger.
Siv Bergentz har tovat en bild av "Fantasins gyllene farkost" medan Ulla Ahlby är mera traditionell om man med traditionell menar att flygande tefat existerar liksom de båtar man gjorde av ärtskidor för att leka med när bäckarna fylldes av forsande smältvatten.
PG Svensson installation "Kniv i betsad flambjörk" kanske handlar om att ge sig själv tid att tälja en och annan barkbåt, emellanåt. Tankar som kanske många behöver tänka i denna snabba tid.
Mitt i rummet tronar Barbro Sandells vägledning för sjöfarare, "Styv kuling". Här är inspirationen otvivelaktig de vakare som sticker upp ur sitt ställ på var och varannan fiskebåt.
Utställningen kan ses till och med 16 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!