Helnaket chockerade i Västergarn
För mer än ett årtionde sedan startade en inventering av alla Gotlands kyrkor. Initiativtagare var Wiveka Schwartz. Chef för det fortsatta arbetet har varit länsantikvarie Joakim Hansson, med Birgitta Lerberg som ledare för fältarbetet.
Vid en gudstjänst i Västergarn på söndagskvällen ledd av komminister Doris Granath överlämnade Birgitta Lerberg det färdiga materialet till församlingen. Det består dels av en bok i A4-format med bilder av samtliga inventerade föremål som tillhör Västergarns kyrka, dels en CD-romdiskett med samma innehåll.
Birgitta Lerberg presenterade också några av kyrkans skatter. Dit hörde den förgyllda medeltida patenen samt Gotlands äldsta kyrkskepp från 1637, skänkt av den inflyttade tyske industrimannen Markus Schröder. Två värjor förevisades också. De hade enligt 1830 års inventarium hängt på ömse sidor om sakristieingången och tillhört två drunknade officerare, som troligen fått sina gravar nedanför.
Birgitta Lerberg berättade också en historia från 1880 om hur kyrkoherden agerat med den påföljd att riksantikvarien reagerat. Riksantikvarie Hildebrand upptäckte nämligen att kyrkoherden i Västergarn låtit avlägsna de båda nakna änglabarn, som varit placerade överst på altaruppsatsen från Christian IV:s tid. Kyrkoherden svarade att församlingsbor reagerat mot att barnen var nakna och att man kunnat se deras könsorgan. Änglabarnen kom emellertid tillbaka igen.
Avslutningsvis berättade Birgitta Lerberg om det inspirerande i att få arbeta med det gotländska kulturarvet. Hon hoppades att invånarna i Västergarn skulle kunna komplettera det material som på söndagskvällen överlämnats till församlingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!