Hårresande fars på Wisby strand

En "hårresande skrattfest" utlovas när farsen "Nu är det klippt!" gästar Wisby strand den 24 mars.
GT har tagit en titt bakom kulisserna redan ett par veckor innan premiären, och faktiskt innan ens skådespelarna själva gjort det.
10 februari har farsen sin urpremiär i Sundsvall och just nu fraktas dekoren från Hemse till Norrland.

Ensemblen som kommer till Wisby strand med farsen "Nu är det klippt!", övre raden från vänster, Daniel Träff, Janne "Loffe" Carlsson och Joakim Nätterqivst, nedre raden från vänster, Mattias Olofsson, Sanna Ekman och Carina Lidbom.Foto: Peter Knutson

Ensemblen som kommer till Wisby strand med farsen "Nu är det klippt!", övre raden från vänster, Daniel Träff, Janne "Loffe" Carlsson och Joakim Nätterqivst, nedre raden från vänster, Mattias Olofsson, Sanna Ekman och Carina Lidbom.Foto: Peter Knutson

Foto: Peter Knutson

Kultur och Nöje2012-01-25 04:00

Dröse & Norberg Entertainment som senast besökte Gotland med "Liket som visste för mycket" och som sköter underhållningen på Kneippbyn under somrarna, är på gång med en helt nyskriven fars. Den 24 mars ger de två föreställningar av "Nu är det klippt!" på Wisby strand.

Robert Dröses nyskrivna fars, med premiär den 10 februari på Södra berget i Sundsvall, följer det klassiska receptet och påminner i sin stil om Ray Cooneys många succéer.

Scenograf är Erik Fredriksson som genom åren gjort många samarbeten med Tomas Olsson i Fide som jobbar med dekorproduktion i sitt företag i Hemse.

- Det var naturligt att be Tomas bygga den här dekoren, säger Erik Fredriksson.


Klassik dekor
Tomas Olsson har byggt dekoren för att det rent praktiska ska fungera, som också innehåller ett antal matematiska problem och att den ska vara en fröjd för ögat.

- Det här är en klassisk turnédekor, förklarar Tomas Olsson som för det här bygget hyrt in sig i en del av gummifabriken Sigmas gamla lokaler i Hemse.

Senast han byggde en så här stor dekor var till "Karlsson på taket" på Oscarsteatern i Stockholm då Markoolio spelade huvudrollen.

- Den gången var det en tekniskt avancerad dekor till en vridscen, den här gången handlar det om klassisk fars, där vikten är väsentlig efter som pjäsen ska på turné till minst 40 orter och spelas 60 gånger, säger Tomas Olsson.

Till sin hjälp att bygga de 21 sektionerna som dekoren består av har han haft hjälp av smeden Stefan Hansson i Havdhem och snickaren Kjell Norrby i Sproge. Och det är inte första gången de gör liknande arbeten tillsammans.

Nästan en månads arbete har lagts ner på bygget, innan det är dags för Tomas Olsson att slutföra måleriet under två veckor.


Klassisk fars
En klassisk fars ska enligt alla gamla hederliga recept ha en dekor med sju dörrar för oväntade entréer och sortier, men här finns bara tre?

- Jag tror att de klarar av det ändå, dekoren innehåller en del överraskande gömställen utöver ingångarna, förklarar Tomas.

Scenrummet föreställer en frisörsalong som hyrt ut den ena halvan till en tatuerare. Båda innehavarna heter Boris, vilket kommer att ge upphov till en del missförstånd, men farsen tar riktig fart när den blivande bruden kommer till salongen för att få sin bröllopsfrisyr fixad.

För att få lite extra krydda till bröllopsnatten låter hon även tatuera in brudgummens namn på sin kropp - men tatueraren slinter, och...

Så när publiken bänkar sig på Wisby strand för vårens skrattfest kan den också skänka den finurliga dekoren en extra tanke.


Gestaltar rollerna
- Som dekormålare gestaltar man också en del av spelet och framför allt rollfigurerna. I det här fallet med slarvern till tatuerare. Om han tatuerar som han inreder sin ateljé är det kanske inte konstigt att det blev fel, menar Tomas Olsson.

- Även patineringen säger mycket om människorna som spelar i den, säger han.

Själva dekoren är uppbyggd av svetsade aluminiumprofiler och filippinsk mahogny, allt för att den ska bli så lätt som möjligt.

- Det här är en kul grej för mig och jag har inte tagit jobbat bara för pengarnas skull, säger Kjell Norrby.

Det som gör utmaningen extra rolig är att ingenting går att köpa färdigt, förutom något dörrhandtag hit och dit.

- Men det ska se helt äkta ut och det ska låta naturligt när man smäller i dörrarna, säger han.


Fröjd för ögat
Den här dekoren är en klassisk scendekor som ska passa för scener med olika bredd, från tio meter till 20.

- Den nya trenden av teaterdekorer är mera konceptuell, med ett minimum av prylar på scenen.

- Här ska det dock finnas mycket att titta på. Publiken ska få valuta för entrépengarna och scenen ska också vara en fröjd för ögat, säger Tomas Olsson.

- Frisören som inrett salongen är intresserad av grekisk arkitektur och det kommer igen i dekoren, förklarar han.

Något att tänka på när det börjar smälla i dörrarna på scenen på Wisby strand.

"Nu är det klippt", fars av Robert Dröse på Wisby strand den 24 mars
Regi:
Robert Dröse

På scenen: Sanna Ekman, Janne "Loffe Carlsson, Joakim Nätterqvist, Carina Lidbom, Mattias Olfsson, Daniel Träff och Pale Olofsson.

Scenografi: Erik Fredriksson

Dekorbygge: Tomas Olsson, Kjell Norrby och Stefan Hansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!