Här skildras 1900-talets svenska kvinnohistoria
Foto: Rolf Jönsson
De klockfodralsformade pelarna, som således utgör grunden i utställningen, kommer från västmanländska konstnärer.
Hela projektet emanerar från ett samarbete mellan olika institutioner och myndigheter i Västmanland 2006. Grunden utgjordes av ett antal intervjuer som gjordes med kvinnor mellan 25-95 år om deras liv. Det är svar och fakta i denna enkät som konstnärerna sedan gestaltat i sina installationer.
Sedan har Gotlands museum kompletterat dessa med en mängd föremål ur museets samlingar. Hög nostalgifaktor föreligger bland dessa vardagsföremål, inte minst köksattiraljer, från det förra århundradet.
Det handlar om kvinnosynen, kvinnans roll under förra seklet och utvecklingen mot dagens mera jämställda samhälle. Teknik och elektricitet har spelat viktiga roller liksom opinionsbildning och aktioner.
- 1900-talet är det århundrade då förändringarna kommer snabbt för kvinnorna, fastslår Gun Westholm, utställningsansvarig.
Några exempel: 1921: Kvinnlig rösträtt (som sista land i Norden). 1935: Lika folkpension för kvinnor och män. 1939: Uppsägningsskydd för kvinnor. Tidigare kunde kvinnor avskedas när de förlovade, gifte sig eller fick barn. 1983: Alla yrken öppnas för kvinnor, även inom försvaret. Men undantag redovisas också. 1910 förbjöds preventivmedel och det varade till 1938 då preventivmedelslagen upphävdes.
På det vardagliga planet nämner Gun Westholm tvättandets utveckling som ett exempel. Från det tunga arbetet med handskrubbning fram till dagens maskiner och där tvättmedel länge erhölls genom att aska kokades, att jämföra med dagens färdiga köpeprodukt. Men allt som setts som utveckling och förbättringar framstår inte så i dagens samhällsögon.
Efter andra världskrigets slut lanserades hemmafrubegreppet, att man hade det så gott ställt att hustrun kunde vara i hemmet på heltid.
- Men sen skulle alla ut och jobba. Och nyligen fick vi vår tredje kvinnliga landshövding på raken och ingen höjde på ögonbrynen.
Och där är vi i dag. Vilka kvinnorfrågor av dignitet finns kvar att slåss för i dagens svenska, jämställda samhälle? Gun Westholm nämner likalön som något som ännu inte uppnåtts.
- Men varje generation har tagit ett stort steg framåt. Frågan är hur det blir med vår.
På lördag invigs "Det blev en flicka" och pågår sedan till september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!