Här gäller inte enkel matematik
Vid allt budgetarbete gäller det att få inkomster och utgifter att harmoniera, och om möjligt att se till att inkomsterna är större än utgifterna.
Men tydligen gäller inte denna enkla matematik när det gäller kommunala budgetar. Där handlar det också om politik och politisk vilja.
En ansedd löntagarkonsult, ofta anlitad för matematiska uträkningar om vad ett företag eller arbetsplats betyder för en kommuns ekonomi, är en av tre utredare som alla kommit fram till att en bibehållen styrka, det vill säga 18 anställda musiker istället för 13 vid Gotlandsmusiken, är ren och skär ekonomisk vinst för kommunen.
Med bibehållet manskap vid Gotlandsmusiken och behållandet av alla ensemblerna, till en kostnad av ytterligare en miljon kronor, skapas ett överskott för mer vård, omsorg och skola, och då har vi ännu inte räknat in de hälsobefrämjande effekterna som ett rikt musikliv generar.
*
Om detta är alltså expertisen enig - kultur skapar välbefinnande och friskare människor - samt i det här fallet klirr i kommunens kassakista. Vad är problemet?
När samtliga musiker på nyåret 2008 varslades om uppsägning för att ledningen för Gotlandsmusiken inte fått några besked om den kommande ekonomin, översvämmades kulturredaktionen här på GT av debattartiklar och den absoluta majoriteten av dessa handlade om att fortsätta satsa pengar för att behålla Gotlandsmusiken intakt.
Dessutom bildades en vänförening där många engagerade sig och tusentals människor skrev under namninsamlingen till förmån för Gotlandsmusiken. Vad flertalet gotlänningar tycker i frågan är därmed väl känt. Så vad är problemet?
*
Den här gången är det på allvar. Nu ska fem musiker sägas upp - 27 procent av musikerna - men bortfallet blir mycket större än så. Allt ska vara förhandlat och uppsagt före den 30 september 2009 så att besparingen ger full effekt exakt tolv månader senare.
Att beröva gotlänningarna en så väl fungerande orkesterorganisation som Gotlandsmusiken är rena katastrofen och när den senare ska byggas upp igen blir det både kostsamt och omständigt.
Ren katastrof för de som fortfarande tror att kultur skapar tillväxt - speciellt på en ön som Gotland.
Förra gången skapade varslet en politisk vilja hos folkflertalet - hur det blir den här gången är det ännu ingen som vet. Vad vi dock vet med säkerhet, jo att det är valår nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!