En egen äppelsort, största rauken, nyaste livsmedelsaffären, en försvarsminister och så Bjärsmannen. Det är några av guldkornen som Eric Engström, Bo-Gustaf Sorby, Åke Henriksson och Ingvar Sjöblom i arbetsgruppen bakom Stenkyrka sockenbok vaskat fram.
På nära 350 sidor sammanfattas socknens historia på ett för sockenböcker traditionellt sätt. Forntida historia och naturtyper, laga skifte och en genomgång av historiska källor leder fram till en beskrivning av nuläget i Stenkyrka. Och det verkar vara en vital bygd, årets socken 2003 och med en rad livaktiga föreningar och företag.
I beskrivningen av landskapet får klintkusten stort utrymme och därmed även Jungfrun - Gotlands största rauk. Sitt namn har den haft i minst 300 år. Den har lagt grund för en rad myter, och i augusti 2006 var det urpremiär på sockens eget bygdespel "Jungfruspelet".
Stenkyrkeäpplet - Gotlands landskapsäpple - får förstås ett eget kapitel. En bild från 1977 visar dåvarande kyrkoherdeparet Gunnar och Birgitta Björlander vid ursprungsträdet, dagarna efter stormen den 7 december då trädet blåste ner.
Torsten Gustafsson har också en given plats. Född i Småland, men i högsta grad ansedd som gotlänning och Stenkyrabo när han blev försvarsminister i Torbjörn Fälldins regering 1981. Han hamnade direkt i hetluften när en rysk ubåt strandade sydost om Karlskrona i oktober samma år.
1953 upptäcktes en grav vid Stora Bjärs som innehöll de äldsta kvarlevor som hittats på Gotland. Bjärsmannen kallas därför Gotlands äldste, uppemot 9 000 år gammal.
Många händelser noteras, men ett drama uppmärksammas särskilt. 1836 avrättades fyra Stenkyrkabor genom halshuggning och i sockenboken får man en utförlig beskrivning av bakgrunden. Otrohet ledde fram till ett giftmord som slutade med att två män och två kvinnor avrättades i Endre den 4 februari 1837.
Trots det traditionella upplägget finns det således många udda uppgifter som sätter sin prägel på sockenboken. En strukturerad form är heller inte att förakta eftersom det är ett stort material som ska återges. Stenkyrkaborna har dessutom ägnat flera år åt arbetet. Studiecirklar som startade för sex år sedan ledde fram till tre häften, som sedan legat till grund för boken. Sockenboken delar in materialet i tolv delar: landskap, befolkning, forntid, samhälle, försvar, bebyggelse, religion, kultur, näringar, kommunikationer, föreningar samt platser och benämningar. Genom arbetet i studiecirklar har ett stort antal personer bidragit med uppgifter.
I dag är det boksläpp i Stenkyrka. Arbetsgruppen finns på plats i sockenaffären för att sälja och berätta om arbetet. Lite mer pompa och ståt blir det längre fram i höst. Den 26 november firar Stenkyrka hembygdsförening 80-årsjubileum med fest i Folkets hus. Sockenboken är tryckt i 800 exemplar och utgiven av Gotlandica förlag. För formgivningen svarar Mart Marend.