Hanne hoppar högt

I "Brukshallen" vid Lummelundagrottorna har nu tagits ett första steg mot en permanent utställning om "Vattnets väg från Martebomyr till Östersjön.

Kultur och Nöje2006-06-03 06:00
Dessutom finns i sommar också en del av Fenomenalens stora utställningen Sport och vetenskap. Sedan tidigare finns Silurum-utställningen om alla fossiler på Gotland, som en gång var ett korallrev.
Hanne Ödin, som driver verksamheten vid Lummelundsbruk försöker nu vidga verksamheten och skapa sidoverksamheter för den målgrupp som är nummer ett vid Lummelundagrottorna, barnfamiljerna.

På nationaldagen, den 6 juni, öppnas utställningarna för allmänheten och Thage G. Petersson, med sommarstället i Lummelunda, håller ett 6 juni-tal.
- Vår målgrupp är ju familjen. Därför bjuder vi alla under 16 år på gratis besök i grottan på 6 juni. När det sedan gäller utställningarna, så ser jag detta med Vattnets väg som en början på någonting. Om man har med det här med vattnets energi, då kan man kanske knyta ihop det hela med Lummelundagrottorna, säger Hanne Ödin.

I går var det pressvisning och på plats tillsammans med Hanne Ödin fanns Jan Ryegård, eldsjälen och grundaren av Fenomenalen på Gotland, samt värmlänningen Jonny Sundell, som har byggt ett vattenhjul, som är själva början till utställningen om Vattnets väg.
Men redan den här sommaren ska besökare exempelvis kunna koppla till en kvarn. En säck havre ska finnas på plats och sedan kan man mala med hjälp av vattenkraften. Man ska även kunna koppla till en hammare eller en såg.

För att vattenhjulet ska drivas runt krävs bara sex liter.
- Och det behövdes faktiskt inte mer när man förr hade norra Europas största vattenhjul i gång här vid Lummelunds bruk, berättar Jonny Sundell.
- Vattnet har ju varit en förutsättning för den industri som fanns här från början. Sedan finns det i dag ett stort intresse för energi, säger Hanne Ödin.

I en stor del av "Brukshallen" finns också en del av Fenomenalen-utställningen "Sport och vetenskap". Från början fanns den på Fornsalen. Men sedan vandrade den runt i landet och då kom sammanlagt 200 000 och tittade på den.
Nu har Jan Ryegård hjälpt till med att en del hyrs ut till Lummelundagrottan. Pengarna går, säger Jan Ryegård, oavkortat till Fenomenalen. Själv har han som bekant gått i pension och sedan årsskiftet är ju Jenny Westfält chef där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!