Gustaf Larsson översatt och framförd i Sydafrika
Den gotländske nationalskalden Gustaf Larssons dikt "Skipe" har andäktigt landat på andra sidan jordklotet.
Ramon Anthin dirigerar Cantus Africana Chamber Choir i Holy Trinity Church i Johannesburg där kören sjöng en engelsk översättning av Gustaf Larssons dikt "Skipe". foto: privat
Foto:
Detta är en av de senaste händelserna under det samarbete som Tonsättarcentret i Visby haft med Sydafrika, ett samarbete där också ytterligare ett land är delaktigt - och som kulturmässigt har mer med Gustaf Larsson att göra - Färöarna.
Samarbetet mellan de tre länderna går under namnet "Growing Composers" och redan har tre kompositörer och en musiketnolog från Sydafrika varit gäster på det internationella centret i Visby. Celebra och viktiga besök för verksamheten i Visby hamn som för oss vanliga gotlänningar ter sig som en ganska anonym inrättning.
- Och viktiga besök för sydafrikanerna i deras strävan av en demokratisering av ett samhälle som präglas av mycket våld, menar Ramon Anthin.
Musikaliskt utbyte handlar ju inte bara om rätten till alla sorters musik, det handlar lika mycket om det mänskliga och om kampen för demokrati.
*
I juli i år deltog centrets tre medarbetare i "Summartónar", Färöarnas största musikfestival, och här presenterade de sig också med sin egen musik.
Ramon Anthin med stråkkvartetten "Färgen på taken" som han inspirerades till under ett tidigare besök på öarna, och Jesper Elén och Mirjam Tally med var sitt elektroakustiskt stycke.
- Det var under ett besök i adventstid för tjugo år sedan och minnet av alla kulörerna på husen etsade sig fast i mitt minne, berättar Ramon Anthin om hur han fick inspiration till sitt stycke.
Besöket på festivalen var viktigt för kontakterna mellan de tre länderna som startade sitt samarbete under världsmusikdagarna i La Paz 2005.
- Vi är tre små länder i musiksammanhang och har mycket att ge varandra, säger Ramon Anthin som efter Färöarna också besökte festivalen "New Music Indaba" i Johannesburg där han var med och ledde workshops i instudering, dirigentteknik och musikanalys.
Lite speciellt med sydafrikansk musik är att den svarta körmusiken oftast är skriven med en helt annan notation än den västerländska.
- När jag började repetera med kören sjöng de Gustaf Larssons text som de brukar sjunga, med ett enormt vibrato. När jag sedan ändrade till vårt raka långsamma sätt att sjunga blev det en andäktig upplevelse både för kören och publiken, berättar Ramon Anthin.
*
Just i dessa dagar reser verksamhetsledare Ramon Anthin och hans två medarbetare Jesper Elén och Mirjam Tally till Villnius för att delta i Världsmusikdagarna 2008 och om mindre än ett år är det dags för dem själva att vara med och arrangera Världsmusikdagarna på Gotland - "Listen to the world" - en stor nationell musikhändelse som förhoppningsvis kommer att betyda mycket för Gotland.
Växjö och Göteborg är medarrangörer, men världsmusikdagarna inleds på Gotland den 24 september 2009.
Arrangörerna och kuratorerna har hittills fått in närmare 400 nya verk från hela världen varav ett 40-tal kommer att uppföras på Gotland, ett gigantiskt projekt som kommer att göra skäl för namnet 2lyssna till världen".
- Det finns så mycket spännande nutida musik i världen, konstaterar Ramon Anthin som sitter med i ISCM:s styrelse. ISCM står för International Society for Contemporary Music där Visby Internationella Tonsättarcenter är invalt.
Musiken i Visby kommer att fokusera på "luftens musik", vokal-, blås- och orgelmusik, i Växjö blir det kammarmusik och elektroakustisk musik, i Göteborg blir det fokusering på interfolierande musikkonstformer. Landets yppersta musikinstitutioner medverkar från symfoniorkestrar till operahus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!