Gott om gotländskt i jubileumsbok

Foto:

Kultur och Nöje2010-11-23 04:00
I år fyller Grafiska sällskapet 100 år. Det firar man med en vacker bok som beskriver historia, medlemmar - och så den sedvanliga beskrivningen av några grafiska arbetsmetoder.
Inget annat konstnärligt skrå har en sådan pedagogisk nit som grafikerna, som ständigt vill förklara skillnaderna mellan etsning och torrnål, träsnitt och litografi. Kanske borde man ge upp nu. De grafiska teknikerna har blivit så många, att de tenderar att ta över allt mer utrymme i skrifter som mer borde handla om konstnärerna.
Men i jubileumsboken finns det utrymme för konstnärerna. Grafiska sällskapet har 443 aktiva medlemmar, och av dem hörsammade över 300 erbjudandet om att vara med i jubileumsboken.

Mångfalden av grafiska blad gör jubileumsboken till en vacker volym, och den visar sig vid närmare granskning vara fylld med konstnärer som antingen är bofasta på ön eller sommargotlänningar.
Visby har ju sin egen grafikgrupp. Tre av medlemmarna är representerade i jubileumsboken, Åsa Ardin-Kedja, Angela Brigone Duckert och Anne Nilsson. Även Visbygruppens hedersmedlemmar Kristina Anselm, Ruth Goldmann och Sixten Haage medverkar.

Det gotländska inslaget är större än så. Lars Hellström och Rose Dietz, med Lithostudio i Lojsta, är liksom Gun Rodenius och Jan Brauner, samt Channa Bankier fast förankrade på Gotland, utan att vara med i Visby grafikgrupp. Men det hindrar inte att de är med i Grafiska sällskapet.
Till den gotländska skaran måste även Hans Lindroth räknas, sommargotlänning i Stånga sedan två decennier, och Amalia Åhrfelt med sina gotländska rötter.

Det finns alltså en hel del grafiska blad med anknytning till ön att njuta av, men mest fascinerar ändå den mängd tekniker som dagens grafiker hanterar. De gamla sätten med kopparplåt och sten har med åren kompletteras med metoder som utgår från fotografier och digitalt framställda bilder.
Även där finns en koppling till ön, eftersom en av dem som lär ut de nya metoderna är Peter Ragnarsson med verkstad i Hemse.

Ytterligare en koppling till Gotland hittar man i historiken över Grafiska sällskapet.
En av de första att leda sällskapet var Louis Sparre, som var ordförande 1918-1921. Och från Louis Sparre går banden vidare till David Ahlqvist, Sparres adept i Ardre som inte var sen att intressera sig för grafiken. Även David Ahlqvist var medlem av Grafiska sällskapet...
Visst går Gotland som en röd tråd genom Grafiska sällskapets jubileumsbok.
100 år av svensk grafik
Redaktör: K G Nilsson.
Förlag: Carlssons bokförlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!