Gotlänning regisserar på Stadsteatern
Gotlänningen Hugo Hansén har fått en unik chans att visa framfötterna som regissör.
I julas avslutade han sin 4-åriga utbildning på Dramatiska Institutet (DI). Den 25 mars har pjäsen "Nya processen" premiär på Stadsteatern i Stockholm. Regi Hugo Hansén
- Jag blev uppringd av teaterchefen Benny Fredriksson som bad mig läsa en pjäs. Det känns som om jag gått ut idrottsgymnasiet och hamnat mitt i slutspelen, berättar Hugo Hansén om hur han fick ett-års kontrakt som regissör på Stadsteatern.
Regissör var inte ett självklart yrkesval för Hugo Hansén. Först läste han ekonomi, blev doktorand och lärare i organisationsteori vid Uppsala universitet.
- Jag satt en sommarkväll år 1999 och diskuterade med vän om vad som är roligt i livet. Inte var det mitt jobb. Jag tyckte inte om ämnet ekonomi, jag tyckte inte om en del kolleger.
Vännerna gjorde listor på vad de skulle kunna tänka sig att arbeta med. För Hugo Hansén blev det teater.
- Ett halvår senare satte jag upp " Fröken Julie" på Gotlands nation i Uppsala. Pjäsen fick fina recensioner. I februari år 2000 sa jag upp mitt jobb på Uppsala universitet. Jag regisserade sju pjäser till innan jag sökte till DI:s regilinje och kom in.
- Jag har uppskattat varje minut under de fyra åren på DI. Däremot var det jobbig stämning efter att en dramatikelev gjorde den omtalade sexpjäsen för daghemsbarn som fick pressen att skriva negativt om skolan. Det var inte roligt att gå till skolan under en period men i efterhand har jag insett att jag lärde mig ändå något nytt om människor.
Under förra året fick Hugo Hansén göra praktik på Stadsteatern i Stockholm.
- Jag satte upp pjäsen "Kränk" som spelades på lilla scenen i våras.
Hugo Hansén måste ha gjort ett bra arbete eftersom han nu har fått chansen att regissera Peter Weiss pjäs Nya processen, av Franz Kafkas roman.
Sedan september 2006 har han arbetat med pjäsen. I januari var det koalition med skådespelare. 11 veckor repetionstid, normalt brukar det vara 8.
-Skälet till förlängningen är den svåra texten. Jag fick läsa pjäsen flera gånger innan jag kom in i den. Pjäsen har en intellektuell yta som man måste tränga igenom för att få en emotionell grund.
- Pjäsen handlar om vad det innebär att vara människa. Jag kan känna igen mina egna gamla tankar som jag tampades med innan jag gjorde mitt val att sadla om till regissör.
Är det här allt? frågar man sig. Ska livet bara vara att gå till jobbet, äta, sova eller hur ska man fylla dagarna?
16 skådespelare ska agera på Klarascenen.
- De är professionella. Jag litar fullkomligt på att de vet vad de gör. Samtidigt är det svårt att vara orutinerad så jag jobbar dygnet runt med förberedelser.
- Man behöver inte ha läst 40 poäng filosofi för att bli berörd av pjäsen. Utan alla teaterbesökare kan få utbyte av den Nya processen
Den 25 mars lämnar han pjäsen som regissör.
- Pjäsen är då som en ettåring som måste stå på egna ben. Helst ska jag ha något nytt på gång. Annars kan jag drabbas av den postkreativa depressionen som många regissörer råkar ut för.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!