Gotlandskonstnärer presenterar nya planer

Sedan ett år tillbaka har en grupp konstnärer planerat för ett ateljéhus i Visby.

Kultur och Nöje2007-01-24 06:00
Nu går arbetet in i andra etappen som bland annat innebär att presentera idén och förankra den i det gotländska samhället.
- I dagsläget är 20 gotländska konstnärer med i föreningen, de flesta är från 30 år och uppåt, berättar Andres Nieto som är projektledare för etapp två av Ateljéhus Visby.
Det har talats om olika möjliga lokaliseringar av ateljéhuset, P18 är ett alternativ.
- Men vi är öppna för alla förslag, både för ett nybygge och att hyra befintliga lokaler som kan byggas om till ateljéer.

*
Som ett led i förstudien har man anlitat en arkitektfirma i Stockholm, Apolis, som ritat en skiss på hur ett ateljéhus skulle kunna se ut. Skissen är gjord av arkitekten Anna Rothman och visar en stor och flexibel byggnad som kan anpassas till olika konstformer.
Ateljéhuset föddes ur ett befintligt behov och en vision, ett helt ideellt projekt sattes igång, utan budget. Det finns inga ateljéer att hyra på Gotland, var och en konstnär har att ordna sin egen arbetsplats. Behovet av en mötesplats är också stort, att låta de olika konstarterna mötas och förenas skapar en dynamik i konstlivet. Därför är detta inget projekt som ska utreda ett eventuellt behov för att sedan gå vidare, utan mera tvärtom: man utgår från ett tydligt behov och visualiserar sin vision innan man lägger upp en budget och ekonomisk kalkyl.
- Det är ett lite ovanligt sätt att jobba, men det här utgår från ett verkligt behov och ett ideellt arbete. Vi vet att det finns konstnärer som vill komma hit och jobba men som saknar en plats att arbeta på. Ateljéhuset kan också bli en mötesplats och ett ställe man kan besöka för att se vad som rör sig i det gotländska konstlivet.

*
En förebild är Konstepidemin i Göteborg som är ett bra exempel på hur man vill att det ska fungera även i Visby. Konstepidemin består av en grupp fristående konstnärer och där verksamheten i stort sett är självfinansierad genom ateljéhyrorna.
I och med att projektet nu inom kort presenteras på en större arena, börjar också arbetet med att locka sponsorer och göra en ekonomisk kalkyl.
- Även om vi tror på vår vision måste den kompletteras med realistiska kalkyler, förklarar Andres Nieto.
Tanken är att Ateljéhuset ska inrymma cirka 15 ateljéer där konstnärer hyr in sig. Här ska finnas verkstäder och ett visningsrum och man tror mycket på samarbete med andra aktörer som till exempel Konstskolan. Här kan ordnas seminarier och andra aktiviteter i samarbete med olika aktörer.
- Det här är en långsiktig investering och en viktig del i den regionala utvecklingen av Gotland, konstaterar Andres Nieto.
Om cirka en månad ska projektet presenteras för Gotlands kommun, näringslivet och allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!