Gotländska värn blir nya besöksmål

Nu ska Gotlands nyaste fornlämningar - värnen längs Gotlands västkust - lyftas fram.

Kultur och Nöje2006-02-02 06:00
Riksantikvarieämbetet ger länsstyrelsen på Gotland 100 000 kronor för att ta fram informationsmaterial om värnen och kalla kriget.
Framöver kan de två försvarslinjerna längs öns västkust komma att bli ett turistmål.
När Riksantikvarieämbetet i år delar ut kulturmiljövårdsbidrag har nära fem miljoner kronor öronmärkts till det moderna kulturarvet, och bland de projekt som får pengar finns värnen på Gotland. "Hotet kom över havet" heter det projekt som inleds i vår och ska avslutas 2007.
Istället för att se värnen som fula betongklumpar längs en naturskön kust vill projektet uppmärksamma värnen som historisk förlängning av öns forna försvarssytem - fornborgar, kastaler och ringmuren.
- En del tycker att värnen är fula och bör tas bort. Men de är en del av öns försvarshistoria, säger byggnadsantikvarie Tor Sundberg vid länsstyrelsen.
Trots att värnen är robust byggda har de blivit slitna med tiden. En skötselplan måste tas fram, och man måste framöver kunna garantera att de som besöker värnen inte riskerar att skadas.
Värnen kan göras populära genom att man arrangerar vandringar längs de två försvarslinjer som bevarats. Den ena finns längs Ekstakusten och den andra från Visby och norrut. För att ytterligare väcka intresse ska faktamaterial tas fram, som berättar både om värnens tillkomst, om gotländsk försvarshistoria under 1900-talet och om kalla krigets hot.
Enligt planerna ska vandringar arrangeras under 2007.
Länsstyrelsen har ansökt om 50 000 kronor för 2007 för att kunna slutföra projektet.

Av kulturmiljövårdsbidraget till Gotland är 775 000 kronor öronmärkta för det skogliga kulturarvet. Riksantikvarieämbetet startade 1995 projektet "Skog och historia" i Värmland. Projektet har sedan utvidgats och sedan 1999 har skogarna på Gotland inventerats i jakt på kulturlämningar. På Gotland görs arbetet under namnet "I trädgudars land". Hittills har ett knappt 20-tal socknar inventerats och sammanlagt har omkring 4 000 nya kulturlämningar hittats.
Det bidrag som länsstyrelsen får ska användas för att kvalitetssäkra fynden. Inventeringen i fält görs som arbetsmarknadsprojekt och för att kvalitetssäkra fynden behöver utbildad personal återbesöka fyndplatserna. Efter det arbetet kan de nya fynden läggas in i fornminnesregistret.

I går delade Riksantikvarieämbetet ut 225 miljoner kronor till kulturmiljövård i länen. Länsstyrelsen på Gotland får 9 884 000 kronor för 2006. I den summan ingår pengarna till de öronmärkta projekten. Resterande del ges som en klumpsumma som bland annat ska användas till åtgärder inom bebyggelse, kulturlandskap, fornlämningar, arkeologi och information.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!