Gotländska inslag i historik över svenska utlandsstyrkor
För att uppmärksamma 50 år av svenska insatser för freden i olika delar av världen, har Försvarsmakten sammanställt denna bok som redogör för olika insatser och även historiken bakom de konflikter som fört ut svenska män och kvinnor i FN:s tjänst.
Hans Håkansson berättar om hur han tvingades bevilja kompanichefers begäran om eldtillstånd, samt att använda tårgas och chockgranater och hur han våndades över balansgången mellan att skydda sina soldater och att behålla kontrollen över den viktiga linjen mellan de stridande parterna. Trots att den albanska folkmassan var mångdubbelt större än den internationella insatsstyrkan, lyckades de aldrig bryta sig igenom till den serbiska enklaven.
*
Hans Håkansson, Niclas Wetterberg, Marko Tillaeus och Tommy Lingvall belönades för sina insatser under kravallerna med Försvarsmaktens medalj för internationella insatser i blått band med svärd i guld, medan silvermedaljer tilldelades Mårten Hansén och Cecilia Gustavsson. Totalt delades 25 medaljer ut till svenska soldater för deras insatser i Caglavica, det är det största antalet medaljer som delats ut efter en enskild händelse. Senare belönades Hans Håkansson även med Kungliga Krigsvetenskapsakademiens belöningsmedalj i guld.
I den femtioåriga historiebeskrivningen finns även vittnesmål från mer stillsamma insatser, där soldaterna kunnat ägna sig mer åt humanitära insatser än att använda vapen. Här beskrivs även vad man gör på fritiden, om livslång vänskap, om minröjning, fältartister, mänskliga möten och ögonblick som etsat sig fast.
Boken är till viss del menad att väcka intresse för utlandstjänst men den är också en bra uppslagsbok om man vill få ett grepp om olika länders historia och konflikters ursprung.
Tillsammans med boken finns en dokumentärfilm med intervjuer, journalfilmer och fotografier från olika tider och olika länder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!