Gotländska herrgårdar och stövare i Hembygdsförbundets nya årsbok
Foto: Rolf Jönsson
Ett oväntat inslag i årets utgåva är Henrik Ylikoskis uppsats om gotländska herrgårdar. Har vi sådana?
Jodå, efter att ha rett ut begreppet herrgård konstaterar författaren att det finns ett flertal på Gotland, och presenterar sedan de 32 gårdar som han tycker kan räknas som herrgårdar.
Gårdar är även temat för Nils Blomkvist, som skriver om Gotlands medeltida befolkning. Hans tes är, att öns uppsving under åren 800- 1300 måste ha fört med sig en rejäl tillväxt av befolkningen.
Djuren har sin plats i "Från gutabygd". Pia Ahlquist presenterar en nedkortad version av sin fil.mag uppsats om djurskyddet på Gotland, och Anders Lekander skriver om gotlandsstövare.
Jan Utas skriver om hur en skissbok som hittades i en sopcontainer i Östersund har gett ny kunskap om altartavlan i Fardhems kyrka och konstnären Gustaf Holmgren.
Lena Nygårds, som i fjol skrev om vårt gröna kulturarv, återkommer i år med en uppsats om kvinnornas arbete med att smycka gravar. Och på samma sätt som hon tidigare efterlyste fröer från äldre växter ber hon läsarna att berätta om traditioner kring gravsmyckning.
Rute hem och samhälle läser varje år i studiecirkel om sin hembygd - och resultatet tar "Från gutabygds" redaktör gärna emot. 2008 publicerades studiecirkelns rön om sommarhem för hemmafruar. I år presenteras cirkelns text om förlossningshem på Gotland.
Var Gotlands beredskap god 1710? Den frågan ställer Tryggve Siltberg. 1709 hade Karl XII:s nederlag i Poltava 1709 var försvaret av Sverige sargat, och många befarade en invasion av främmande makt. Tryggve Siltberg presenterar bland annat den 1710 nyutnämnde landshövdingen på Gotland Anders Sparrfelts förordning om öns beredskap. Förordningen beskriver noggrant hur öns beredskap med bland annat vårdkasar skulle organiseras.
Förra året vann Gunilla Brogren Gutamålsgillets skrivartävling Fäi-Jakåpreise med sin berättelse på fårömål "Ett fartöig kumbur lasta..." Som sig bör finns det vinnande bidraget med i "Från gutabygd".
"Från gutabygd" innehåller även redaktör Calle Brobäcks genomgång av aktuell gotländsk litteratur (dock inte poesi, skönlitteratur eller kriminalhistorier).
Det finns även en uppräkning av öns hembygdsföreningar.
Den avdelningen får mycket större plats nästa år, då Gotlands hembygdsförbund firar 75 år. Då ägnas hela boken åt föreningarna.
"Från gutabygd" har en upplaga på 1 500 exemplar. Calle Brobäck har varit redaktör och för den grafiska utformningen svarar Mart Marend.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!