Gotland visar upp sig i Washington
Syftet med "Sverigehuset" är att stärka relationerna mellan Sverige och USA och marknadsföra svenska företag och produkter.
Relationerna mellan den svenska ambassaden i Washington och Gotland är redan starka, där fanns för något år sedan flera sommargotlänningar och därför blev det Gotland som fick vara först ut i denna marknadsföring.
*
Tomas och Bitte Boström, är projektledare för utställningen som inte gjort så mycket väsen av sig här på ön. Många har kanske hört talas om den men aldrig riktigt trott på att det skulle bli av.
Men av blir det och i lördags bar det av för Tomas och Bitte Boström.
- Allt började egentligen av rena tillfälligheter, berättar de.
Deras äldsta dotter lekte på somrarna med en jämnårig flicka som var barn till Anders och Gunilla Ek. Samme Anders Ek som 20 år senare var militärattaché i Washington.
- Vi var och hälsade på dem för tre år sedan och fick göra ett besök på hans arbetsplats vid ambassaden. Där fanns fler med gotländsk anknytning, Jan Eliasson till exempel. Han hade bråttom iväg till ett möte med Colin Powell, men när han fick höra att det var gotlänningar i huset, stannade han till och pratade med oss en kvart. Så är det med gotlandstalibaner, de går igång så fort nån nämner Gotland, berättar Tomas Boström.
*
De slogs av hur tråkiga lokalerna var, kontoret låg på nionde våningen i ett kontorshus mitt inne i stan.
- Vi slängde ur oss lite på skoj att "att ni inte gör en gotlandsutställning här". Ett halvår senare blev vi uppringda av ambassaden som bad oss spåna vidare på en sådan utställning.
Eftersom de trodde det var en idé som aldrig skulle bli av, tillät de sig drömma vidare och spåna fritt kring vad de skulle kunna göra.
Men det visade sig ligga allvar bakom planerna och genom dessa tillfälligheter blir det alltså Gotland som får visa upp sig i utställningslokalerna i samband med invigningen och två månader framåt.
- Nu är ju Room for Gotland inte huvudgrejen när huset öppnas, men visst är det ett unikt tillfälle att visa upp gotländsk konsthantverk och design.
*
Att välja ut vilka formgivare och hantverkare som skulle få delta i utställningen var inte särskilt svårt för paret Boström.
- Det gav sig ganska enkelt. Vi ville ha en bredd av den gotländska kreativiteten och kvalitetstänkandet som finns här. Det skulle andas samma inställningen men ändå inte ta ut varandra. Sedan gällde det att ta med ganska etablerade personer som kan klara eventuella beställningar framöver.
Detta resonemang landade i Tove Adman, Östergarn, Måna Engström, Anga, Kristian Eriksson och Barbro Lomakka.
Tove Adman arbetar i betong, gummi och aluminium, taggtråd och kommer bland annat att visa upp sina fotpallar i betong som även fungerar som golvlampa och fotvärmare.
Måna Engström arbetar främst med lammskinn men kommer även att visa upp sitt stora filttäcke "G Zero".
Kristian Eriksson är formgivaren bakom det framgångsrika möbelföretaget GAD.
Barbro Lomakka visar mattor och väggtextilier.
Dessutom medverkar Kenneth Täckenström med sitt glas, Åsa Ardin Kedjas stenskulpturer och Mårten Medbos keramik.
- Vi vill skapa rum som nästan är som installationer, tycker besökarna att vi gjort en mässmonter, då har vi misslyckats.
*
Att Gotlands kultur och historia är fascinerade för amerikaner är väl känt. Deras egen historia är ju inte så där jättegammal.
- Vi stötte på en grupp kryssningsturister som gick runt i Visby och en av damerna vände sig till Bitte och frågade på fullt allvar: "När stänger ni?". Många fascineras över ett hus som är 70 år gammalt så att berätta om att vi har 90 kyrkor från 1100-talet är ganska kul, på 1100-talet var ju inte Jesus ens född i USA, säger Tomas Boström skämtsamt.
*
Så förutsättningarna för att den gotländska kulturen ska slå an "over there" är ganska goda. Målsättningen är såklart att man ska slippa transportera hem utställningen utan att den ska säljas i Washington.
- Vi har faktiskt redan fått förfrågningar från Las Vegas och svenskstaden Lindsberg om att göra utställningar där, men det får nog nån annan göra, konstaterar paret Boström som känner sig nöjda med det arbete som krävts för utställningen i Washington.
Invigningshelgen i Washington inleds med ett ungdomsparty på lördag kväll, den 21 oktober, där bland andra Anna Ternheim ska spela. På söndag blir det aktiviteter utomhus med en svensk historisk exposé där det talas om att vikingar ska komma längs Potomacfloden. På söndag kväll är det samling med 200 vip-gäster som även ska få se utställningen Room for Gotland.
På måndag är så den stora invigningen med bland andra det svenska kungaparet och den 25 oktober öppnar utställningen för allmänheten. Fram till 30 november pågår Room for Gotland och Bitte och Tomas Boström kommer att vara på plats under hela utställningstiden.
*
Vid förfrågan hos kommun och länsstyrelse på Gotland finns det inga planer på gotländsk representation i samband med öppningen av Room for Gotland. Båda myndigheterna motiverar detta med att de inte fått någon inbjudan.
har byggts för att samla den svenska ambassaden och svenskt näringsliv under samma tak och skapa en ny svensk arena i USA. Det är en annorlunda ambassadbyggnad, med ambassadkansli, 16 lägenheter och ett Event Center i huset. Målet är öka kultur- och handelsutbytet mellan Sverige och USA.
House of Sweden har byggts på en tomt som anses ha ett av Washingtons absolut mest attraktiva lägen, längs med Potomacfloden vid Washington Harbour.
Projektet med Room for Gotland har delfinansierats av EU:s Mål 2 L och Gotlands kommun.
House of Sweden har byggts på en tomt som anses ha ett av Washingtons absolut mest attraktiva lägen, längs med Potomacfloden vid Washington Harbour.
Projektet med Room for Gotland har delfinansierats av EU:s Mål 2 L och Gotlands kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!