Gotland seriemiljö hos såväl Kalle Anka som Laura Croft
Alla från Lilla Fridolf via Kalle Anka till Laura Croft har befunnit sig på ön.
Men om vi omedelbart känner igen att det rör sig om Visby/Gotland i svenska serier är det mera tveksamt när det handlar om östtyska eller amerikanska.
Som ett led i Almedalsbibliotekets femårsjubileum föreläste Michael Scholz från Högskolan på lördagen om serier med Gotlandsanknytning och Leif Söderdahl presenterade ett projekt om serier i gotländska tidningar 1930-2000.
- Bildstenarna ligger ganska nära serier eftersom de berättar en historia i bilder så det är inte så nytt med serier, menar Michael Scholz.
Och visade därefter en rad exempel på där Gotland förekommer i olika seriesammanhang.
Att miljöerna är välbekanta i lokalt skapade serier är förstås givet. GA:s originalserie Varpa-Ville av Per Leino och Roland Olsson är en sådan utspelad i landsbygdsmiljö liksom Ulf Perssons Rackar´n i historisk miljö med riktiga personer ingående bland figurerna.
Även i rikssvenska serier är miljön lätt igenkännbar. "Nils Holgersson flyger igen" fanns som album och gick också som tecknad serie i Svenska Dagbladet.
Här ser man ringmuren och Almedalen när det handlar om Visby, något alla känner igen.
I Sverige Runt-spelet i Kalle Anka 1972 känner vi också igen miljön liksom när Lilla Fridolf befinner sig i ruinmiljö 1987. Och när "Peo", en efterföljare till buspojken Dennis, återfinns i reklam för Snäckgärdsbaden.
Och populäre Hagbard har faktiskt befunnit sig på ön. I Gotland Just Nu 8/2005 gör han Gotlandsreklam.
Men även dagens svenska serietecknare använder Gotlandsmiljö. Joakim Pirinen placerar i serieboken "Ingens bäste vän" från 2004 Spiderman på Gotland. Och då inte i de vanligaste miljöerna utan han håller till på norra ön.
Men när utländska tecknare placerar sina figurer på ön är miljön inte lika givet igenkännbar.
I den östtyska "Klaus Störtebeker" skildras sjörövarliv. Störtebeker är en känd medeltidsfigur i Tyskland och firande av Störtebekerveckor har man åter försökt dra i gång i Rostock. Överraskande nog är Visbymiljön här inte särskilt bekant.
- Det som skall föreställa Visby känner ni inte igen, konstaterar Michael Scholz. Det säger något om hur känt Visby är i ett grannland.
Ännu mera obekant blir den gotländska miljön i populära amerikanska dataspelet "Tomb Raider" med Laura Croft som huvudperson.
- Hon är på Gotland men här ser vi ingen koppling till ringmur eller annat kännetecken. Men stämningen påminner om Gotland - eller Gotska Sandön, noterar Michael Scholz. Det ger en bild av hur man föreställer sig Gotland i USA.
I de gotländska tidingarna började serier förekomma under 1930-talet. Först i Gotlands Allehanda var Petterkvist som gör entré 1937. Och den serien publiceras ju faktiskt i GA även i dag. Även om den nu bytt namn till huvudpersonens förnamn, Ferdinand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!