Gotland i musikvärldens centrum
Foto: Henrik Radhe
- Att det största evenemanget inom den nutida konstmusikvärlden kommer till Gotland är egentligen lika osannolikt som om ön skulle stå värd för vinter-OS i utförsåkning - i juli, menar Ramon Anthin, verksamhetsledare vid Tonsättarcentrum och motor i arrangemanget.
- Missar man det nu så hålls festivalen nästa gång i Sydney, påpekar han. Det här är det största Sverige någonsin gjort på området och det kommer aldrig tillbaka till Gotland.
Ramon Anthin jobbar för tillfället intensivt med att få allt i ordning till välkomstkonserten 24 september. Tonsättarcentrum är med i ISCM (International Society for Contemporary Music) sedan 2001 och själv sitter han med i dess generalförsamling.
- Där tändes min dröm, det här ska vi göra på Gotland. (Och nu passar ISCM på att samtidigt hålla sin "riksdag").
Denna festival har tidigare ägt rum i välkända storstäder. Men när den i år når Sverige är det via ett unikt samarbete mellan Visby, Växjö och Göteborg. Men premiären är alltså i Visby varefter evenemanget fortsätter till de båda andra städerna.
Och det var just det tänkta samarbetet med de övriga städerna som var en bidragande faktor till att festivalen förlades hit. Det och ideologin omkring. Och temat är således "Listen to the world" (Lyssna till världen").
- Ett tema som har två inriktningar. Tonsättare världen över har fått en uppmaning att "Avspegla den värld ni lever i och ge oss den genom ert konstnärsskap". Och lyssnarna får budskapet "Kära publik, så här låter världen".
- Detta tyckte ISCM var en god modell och ville att vi skulle arrangera för att få visa denna. Att det som sker i världen ska få genomslag i en så gammal organisation (bildad 1922). Vi har legat i framkant, skapat nya möjligheter för en ny tid.
Något som medför att det inte bara kommer att presenteras musik av centraleuropeiskt snitt utan betydligt mera spridd varför evenemanget emellanåt också kallas "Världsmusikdagarna". Tonsättare inbjöds också att sända in verk och sammanlagt kom över 400 nykomponerade sådana in.
- Sedan har vi vaskat fram det som presenteras under festivaldagarna.
De tre städerna har också antagit varsin huvudinriktning. Visby står för tonsättar-, Växjö för interpret- och Göteborg för omvärldsperspektivet.
Ekonomiskt är Rikskonserter en stark stödjare. De betalar charterflyg mellan städerna, hotellboende för tonsättare och delegater med mera. Lokalt bidrar Gotlands kommun med 500 000 kronor. Totalt drar evenemanget cirka 20 miljoner kronor.
Ramon Anthin kommer förstås, som delegat, att följa med när festivalen förflyttas till Växjö och Göteborg. Men sen väntar välbehövlig återhämtning.
- En vecka på Hönö. Jag ska gå bland klipporna och göra ingenting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!