"Gotland har inte samma förutsättningar för film"
Men hon är inte en del av det gotländska "filmklustret".
- Jag tycker att det är olyckligt att mediaarbetare på Gotland inte har samma förutsättningar som i övriga landet, säger hon och menar att andra regionala filmpooler medvetet satsar på all sorts film: dokumentär, animationer, kortfilm, novellfilm och långfilm.
Hon säger att hon har en känsla av att det producerades mer film på och om Gotland under mitten av 90-talet än vad det görs nu och att det rimmar illa med den gotländska "filmsatsningen" .
På Gotland kan en dokumentärfilmare få stöd av Film på Gotland, men med max 10 000 kronor vilket inte räcker långt i en produktion som kostar flera hundratusen.
*
Nu går det bra för Tina-Marie Qwiberg ändå, men hon beskriver en ojämlik situation för filmarbetare, beroende på var i landet de bor.
När Svenska Filminstitutet bildade de regionala resurscentren för film så var det för att stimulera all filmproduktion i hela landet så att fokuseringen runt Stockholm skulle minska.
Men när Tina Marie tar kontakt med Filminstitutet med någon idé, hänvisar de följdriktigt till Film på Gotland som har 150 000 kronor per år att investera i produktioner.
- Det kostar mer än det smakar att ägna tid åt ansökningar som ger 10 000 kronor, påpekar Tina-Marie Qwiberg som driver produktionsbolaget Triq med en anställd.
Hennes filmkarriär började 1996 när hon pratade i radion och arbetade i Radio Gotlands studio vid Specksrum där även Östnytt hade sin tevestudio i källaren och där Arne Carlsson jobbade. Av honom blev hon inspirerad och lärde sig grunderna och intresset för dokumentärfilm vaknade.
- Jag kunde inte ett dugg om film då men hade idéer och tillsammans med fotografen Kalle Melander, började jag filma och det rullade på.
På den tiden hade SVT en särskild redaktion för dokumentärfilm och en chef som brann för att få in fler kvinnliga dokumentärfilmare i teve.
- Kalle och jag gjorde bland annat en porträttserie "En kärleksförklaring till det ovanliga" och utifrån den valdes jag och fem andra tjejer ut och fick göra var sin dokumentärfilm. Och jag fick en mentor i KG Jonsson, en fantastisk filmare som gjort bland annat "Resan till Ragnar".
*
Med tiden har det blivit dokumentärer, naturfilm och en hel del barnprogram. Numera blir det 3-4 produktioner åt SVT om året och hon har också fått spridning på sina produktioner till andra länder, både inom Norden och Europa.
- Det är schysst snurr, konstaterar hon.
Men trots att det att går bra, saknar Tina-Marie det lokala stöd som filmare i andra regioner har. Hur man än ser på det så är det olika förutsättningar.
- Hade man valt att genom det stöd som finns spegla den gotländska mediemarknaden så hade jag förmodligen kunnat utöka produktionen, anlita fler frilansande fotografer och så vidare. Visst kan jag söka stöd från till exempel Filmpool Nord men då måste jag ha med en björn eller ett ishotell, jag har ju profilerat mig som gotlänning och skildar Gotland och det gotländska.
*
Tina-Marie Qwiberg påminner om att de regionala filmcentren ska spegla regionens alla filmdelar, stimulera och stödja nya filmare för att de ska stanna och starta produktionsbolag för att på så sätt skapa arbetstillfällen och tillväxt i regionen.
- Som ny filmare, kanske helt nyutexaminerad, vill man satsa där man ser att det finns stöd och hjälp att komma i gång, en region där man har ett långsiktigt tänk och strategi för film, och då väljer man såklart en aktiv region som har resurser.
Triq produktion sysselsätter en eller två fotografer i varje projekt, därutöver behövs det bland annat redigerare och ljudtekniker.
- På ett år sysselsätter jag cirka 20 personer, dock inte på heltid.
Tina-Marie Qwiberg tycker att det är bättre att prata om mediaarbetare än filmare, eftersom film handlar om rörlig bild i så många olika former.
- Mångfalden är viktig och jag hoppas verkligen att det blir ett bra tänk efter alla utredningar och diskussioner men tyvärr hyser jag inga större förhoppningar. Det bästa hade varit att satsa på långfilmer och ge lika mycket stöd till det andra, då hade det blivit fart!
*
Tina-Marie Qwiberg ser den nya Gotlandskanalen som en större möjlighet för den regionala filmen att växa.
- Här får man ett direkt forum att visa upp sina produktioner, det kommer att sporra alla och det krävs fler som producerar till kanalen vilket verkligen kan sätta sprätt på filmproduktionen på Gotland. Genom det kommer man också att tvingas ut i bygden och där kommer man att upptäcka att det finns massor att göra dokumentärfilm om.
Just nu arbetar Tina-Marie Qwiberg med en idé om en serie program på uppdrag av SVT och UR om Linné som fyller 300 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!