Gotland får kulturmiljoner
Gotland får 6,2 miljoner kronor av Riksantikvarieämbetet till kulturmiljövård.Pengarna ska gå till att laga militärvärn.
- 50 000 kronor går i år till att restaurera de militära värn som finns på Gotland, berättar länsantikvarie Majvor Östergren.
Gotland är rikt på kulturhistoria. Medeltida kyrkor eller kalkbrott. Länsstyrelsen har till uppgift att vårda de kulturhistoriska miljöerna och se till att allmänheten informeras om dess existens.
- Naturligtvist vill vi alltid ha mer pengar än vi får men Gotland brukar få 6 miljoner i anslag och det nöjer vi oss med, säger Majvor Östergren.
Gotland har tidigare fått omkring 4 miljoner kronor i anslag för kulturmiljövård från Riksantikvarieämbetet och har nu 10 miljoner till olika projekt på ön.
Trots att Gotland inventerats förut hittas nya "skatter" varje år. Nästan varje socken har fornlämningar att visa upp.
- Silverskatten som hittades nyligen i Sundre ska uppmärksammas med ett projekt som gör att allmänheten känner sig delaktig fyndet, säger Majvor Östergren om det senaste silverskattsfyndet.
Sedan 1999 har det pågått en inventering av kulturhistoriska lämningar i skogarna på Gotland. Verksamheten hette tidigare "I Trägudars land" men har bytt namn till "Skog och Historia" Synen på fornlämningar har ändrats.
- Den moderna människans kulturlämningar lyder också under länsstyrelsens kulturmiljövård, berättar Majvor Östergren.
Projektet "Skog och historia" har funnit äldrefornlämningar som gravfält, fornborgar och skeppssättningar. Yngre fornlämningar är till exempel kalkbrott och torpargrunder.
50 000 kronor ska gå till att rusta upp de militära värn som finns längs Ekstakusten och Visby. Bland annat ska skadade luckor renoveras och alla bunkers ska utmärkas med informationstavla.
Gotland har en lång historia av sjöfart. Inventering ska ske i havet efter vrak som är äldre än 100 år som till exempel Slites marina reservat.
- Gotland saknar ett ordentligt båtmuseum. Det var för längre tid tillbaka på gång med ett museum i Västergarn men projektet föll på att det skulle bli för stora investeringar och finansiärer fattades, säger Majvor Östergren.
De miljonanslag som nu kommer Gotland till godo ska i sin tur delas ut till olika mindre projekt.
- Många människor månar om kulturarvet. Därför kommer vi att dela ut pengar till flera projekt vilket innebär mindre summor till envar. Vi ska göra strategiska flerårsplaner för de olika projekten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!