Gömda och glömda runor hittades i Sanda

På 1870-talet ritade PA Säve av en runstenen som då låg på en stenhög vid Mästerby kyrka. Sedan dess har den gamla stenen med runinskrifter från 1000-talet varit försvunnen.

Kultur och Nöje2005-09-28 06:00
Men när en ny kompost skulle anläggas vid kyrkogården i grannsocknen Sanda, och en ny öppning gjordes i kyrkogårdsmuren, fick dessa runor åter se dagens ljus. När byggnadsarbetare lossade stenar från den gamla muren som byggdes på 1920-talet, då Sanda kyrkogård utvidgades åt öster, upptäcktes den halvmeterlånga och 25 centimeter breda runstenen av en stenkonservator. Per Malmros på Fornsalen kontaktades och han ritade åter av den och sände en kopia av inskriften till Runverket på Riksantikvarieämbetet.
- Det var i juni vi startade bygget av den nya servicegrinden, samtidigt som två konservatorer från Stockholm gick igenom de k-märkta gravstenarna på kyrkogården, berättar kyrkvaktmästare Gunnar Eriksson i Sanda.
Kontakt togs med Per Malmros, som för övrigt bor i Sanda, och han ritade av både runor och den ornamentik som fanns på den gamla runstenen.

*
Av den ursprungliga runraden finns ett och ett halvt ord kvar. Om resterande ord också är inmurade i kyrkogårdsmuren som anlades på 1920-talet eller om dessa bitar finns kvar i Mästerby, det vet förstås ingen i dag.
På stenen kan nu en runkunnig person läsa: "GODA AF.....".
- "Goda" är vanligtvis femininum och nästa ord kan vara ett kvinnonamn, tror Per Malmros.
- Men "goda" kan också innebära en beskrivning av flera män, så det finns många möjligheter att tyda de här runorna, säger han.
Enligt runexperten Thorgunn Snaedal vid Riksantikvarieämbetet som tog emot Per Malmros skiss är inskriften från slutet av 1000-talet till början av 1140-talet. Hon tror att inskriften handlar om "En god kvinna av Sanda eller Eskelhem". Hon tycker att stenen är intressant, eftersom det kan vara en del av en tidig kristen gravhäll, med vikingatida ornamentik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!