Glassens mecka!
Hamnen har länge varit Visbybornas glassmecka. I år har klassikern Glassmagasinet fått sällskap av Visbyglass längs hamnstråket.
Foto: Fotograf saknas!
Glassmagasinet öppnade 1995, då med 18 olika smaker. Nu stoltserar man med 130 smaker (minns klassiker som: Gotlandsdricka, Midsommarglass med sill och gräslök, Pokémon) och är Sveriges största glassbar. Hit har gotlänningar och turister vallfärdat i femton år.
Utbudet är enormt. När några smaker ska testas och förpackas i en våffla, är det inte helt lätt att välja.
Två favoriter från testvåfflan:
Päron - söt och syrlig på samma gång, utan att bli sliskig.
Panna cotta - elegant. Äter du den i hamnens solnedgång känns Rivieran inte alls långt borta.
Vägg i vägg till Glassmagasinet har Visbyglass (som också har ett glassfik i hästbacken) öppnat. All glass härinne görs på plats, mestadels med lokala produkter.
- Varför ska man frakta produkter över hela världen och släppa ut avgaser när det mesta finns lokalt, frågar sig Micke Eriksson på Visbyglass, som har lärt sig hantverket i italienska Rimini.
När Micke langar upp en testvåffla tycker han till om egengjord kontra "industriglass".
- Smaka, du känner att den är lite segare och dessutom tyngre. Det är för att vi inte tillsätter kemikalier och blåser in luft. Alltså, det är mer glass i en sån här kula, än en kula "industriglass".
Två favoriter från testvåfflan:
Viol - rejält med smak. Lagom söt. Somrig.
Pistage - klassiker av tre olika pistagenötter. Förbaskat mustig.
Myser du runt i Visby hamn rekommenderas starkt att du unnar dig några kulor glass. Kanske pistage/päron?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!