Gangsta’s paradise när Klubb kaka drar igång
Foto: Rolf Jönsson
- Det är verkligen dags för kaka, konstaterar Anton Kalm.
Ytterligare en kaka planeras under hösten. En kakakväll är dock inget man slänger ihop bara så där och därför blir det i regel inte fler än två per termin.
- Man måste ha lust också, det är väldigt mycket arbete med det här men det får aldrig bli ett jobb, säger Anton Kalm.
För när de här gossarna ställer till med kalas handlar det inte om någon torr och blek varadagskaka av den typen som slentrianmässigt serveras i fikarum på arbetsplatser. Nej, det här är en saftig och välgräddad historia, bakad med största omsorg och kärlek.
- Det ska kännas som ett jävligt bra barnkalas - som man får vara på. Nästan så att man tappar hakan och tänker att "har de gjort allt det här för en kväll", säger Martin Johansson.
- Vi försöker göra den ultimata festen, den vi själva skulle vilja gå på, säger Anton Kalm.
Sannolikt är det den höga ambitionsnivån, i kombination med en måttlig kakkonsumtion, som är receptet på framgång och som gjort att klubben överlevt så länge.
- I början tänkte vi ha det en gång i månaden, men då hörde man hur folk sa att "vi kommer inte den här gången men kanske nästa". Klubb kaka ska vara så att man känner att man måste passa på, säger Anton Kalm.
För maskerad är "alltid roligt" slår arrangörerna fast.
- Just för att alla laddar så mycket innan, säger Martin Johansson och syftar då snarare på kostymförberedelserna än förfestdrickat.
- Då måste man ha kul, om man har jobbat så mycket med sin dräkt. När man är utklädd bjuder folk till mer också. Sen har vi så sjukt bra dans på Klubb kaka eftersom livebandet anpassar musiken till temat, säger Anton Kalm.
Genom åren har diverse märkliga teman (sällan obemärkt) passerat - Kubakakan, OS-kakan, pensionärskakan och uppfinningsrikedomen när det gäller utklädnaden har varit god.
- På Pippikakan kom en kille mörkmålad i ansiktet och med kvistar på sig - han var vargen som ramlat ner i varggropen i Emil i Lönneberga. En annan kille hade en stor röd dräkt och vi frågade vad han var - "körsbäret som Emil blir full av" svarade han, säger Anton Kalm.
Alla maskeradkostymer har inte varit lika lyckade.
- På midsommarkakan var vi utklädda i folie till tre sillar. Ingen såg vad vi var, vi såg ut som påvar eller gladiatorer, säger Martin Johansson.
Arrangörernas egen favoritkaka är bröllopskakan.
- Vi hade fixat ett gäng som kunde viga folk - en påve, en pastor, landshövdingar, säger Martin Johansson.
- Alla gifte sig stup i kvarten, säger Anton Kalm.
- Det var mycket kärlek - och mycket bigami, och bandet spelade bara Motownlåtar. Till på köpet friade Jonas (Jonas Linné tidigare medarrangör för Klubb Kaka, red. anm.) flickvän på riktigt under kvällen, säger Martin Johansson.
Att klura ut roliga och oväntade maskeradteman är halva nöjet.
- Det är rätt häftigt att sitta hemma och bestämma att det datumet ska alla i Visby vara utklädda till skurkar och så är 300-400 personer det, säger Anton Kalm.
Kvällens kaka, den 21 i ordningen, har just skurktema. Den som beger sig till Rindi kan därför förvänta sig djävulska planer och ren skär ondska i överflöd.
- Den skulle kanske ha hetat banditkakan, skurkkakan ser lite konstigt ut med två k. Det är alltid kul att klä ut sig till onda karaktärer, säger Anton Kalm.
Oledolyckan, Dunderklumpen och gubben i Pinocchio som förtrollar barnen, tillhör de skurkar som skrämde Anton Kalm och Martin Johansson som barn.
- Morran är läskig också, säger Martin Johansson.
- Hon är så kall, säger Anton Kalm.
Annars tillhör Batmanskurkarna favoriterna och på önskelistan inför kvällen står även J.R. Ewing och Mr Burns från Simpsons.
- Min granne tänkte komma som Pirate bay, det är kul när folk tänker ett varv till, säger Martin Johansson.
För att skapa lite dynamik skulle även lite representanter från andra sidan lagen vara ett välkommet inslag.
- Något vi hoppas på är att det ska komma ett helt gäng snutar, säger Martin Johansson.
- Eller typ någon superhjälte, säger Anton Kalm.
Men alldeles oavsett om besökarna är goda, onda eller fula så blir alla bjudna på kakor.
- Vi försöker ha sju sorter, men det är inte alltid vi får tag i det, säger Martin Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!