Gammalt på Slite Sjöfartsmuseum

Det är måndag kväll och klockan är efter fem på Storgatan i Slite. Det är tyst och ganska öde. Men bara en bit längre ner på gatan, vid lanthamnen, där är det liv och rörelse.

Foto: Paula Zielinski

Kultur och Nöje2010-09-30 00:00

En gammal träfigur till sjöman står utanför den gamla varvsbyggnaden och hälsar välkommen. Det kostar ingenting att gå in, men om du vill kan du lämna ett frivilligt bidrag.
Sjöfartsmuseet i Slite hamn är ett verk som uppkommit tack vare några eldsjälar och deras brinnande intresse för sjöfartshistoria. Varje måndag kväll samlas ett gäng gubbar i hamnen för att pyssla med vad som är deras projekt för stunden.
På grund
Kjell Gardelin är en av eldsjälarna. Han är gammal kustbevakare och båtbyggare. Han berättar hur de brukar köra igång den gamla tändkulemotorn som just i dag står tyst innanför portarna på museet. Motorn, som en gång suttit på skutan Rauni, som gick på grund vid Gotska sandön 1964, fick de 2004 efter att den hade stått och samlat damm i 40 år.
- Rauni hade en gång tjänstgjort som liten fraktskuta, men familjen som hade den då använde den som fritidsbåt. De ankrade på sydvästsidan som är ganska stenig, och så rodde de iland utan ankarvakt. Vinden vände, skutan draggade och åkte till slut upp på stranden där den ganska snart blev ett vrak. Fyrvaktarpersonal lyckades rädda den här motorn som drev ankarspelet, berättar Kjell Gardelin.
Mer än gamla motorer
Den gamla tändkulemotorn får dela golvplats med ytterligare en gammal vinschmotor samt ett gäng utombordare av modell äldre. Men det är långt ifrån bara motorer på museet i Slite. I ett litet rum har man gjort i ordning en utställning. Kjell Gardelin och hans eldsjälspolare arkitekten, fotografen, stenhuggaren, byggnadsarbetaren, järnhandlaren och verktygsmakaren, kallar utställningen för 5 000 års sjöfart på fem meter. Det är pappers- och trämodeller av fartyg och flytetyg som befolkat haven under de år vi känner till. Bland annat finns modeller av de nyaste gotlandsfärjorna, men även en av Ångfartygs AB Gotlands (senare Rederi AB Gotland) passagerarfärja Drotten, som trafikerade Visby mellan åren 1928-1964.
På väggarna hänger kaptenstavlor och inramade bakom glas finns bevarade tidningsurklipp, brev, foton och loggböcker av gammalt sjöfolk från Slite.
Gammalt varv
Slite sjöfartsmuseum är en fristående förening under Othem-Boge sockenförening med egen styrelse och kassa. Den gamla träbyggnaden nyttjades som varv fram till 1967. Efter det har kommunen bland annat använt byggnaden som förråd, berättar Kjell Gardelin.
Bevarad känsla
Den gamla hamnmästarens verkstad finns bevarad i ena kortsidan av byggnaden. Kvar finns många gamla verktyg som nu får samsas med mer moderna.
Alldeles intill ligger också slipen som för två år sedan hotades av nedläggning. Det var inte tillräckligt många som använde den. Föreningen gjorde då ett krafttag och bytte ut både räls och syll för att få den tjänlig igen, och övertog därmed också driften av den.
Det finns många minnen bevarade från tiden då varvsbyggnaden faktiskt var ett varv. I den större salen står ett gammalt gångspel som användes vid kölhalning, och i taket hänger stora block. Även gamla foton visar hur det en gång såg ut. Kjell Gardelin sitter och bläddrar i nummer två årgång 1992 av medlemstidningen Länspumpen. I den finns en artikel skriven av Gustaf Gustafsson som beskriver kölhalning under 20-talet, då man genomförde underhållsarbete och reparationer på skutans underkropp. Kölhalning i annan bemärkelse är den när en besättningsman, som straff för ett brott han begått, dras med rep från ena sidan av skutan under kölen och upp på andra sidan.
Kluckande dansk
"Kölhalning av skutor var ett vanskligt arbete som krävde stor kunnighet av varvsfolket.", står det i en bildtext till ett svartvitt foto av en stor skuta som kölhalats vid Halmstads varvs AB.
Den skumma lysrörsbelysningen i kombination med det ur högtalarna kluckande ljudet av en gammal dansk Hundestedtmotor får besökaren i rätt stämning. För att inte tala om doften. Gamla båtprylar i ett gammalt varv i en hamn har en alldeles särskild doft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!