Bandet består av fem musikanter från olika delar av Sverige som 2007 fann varandra på musikhögskolan i Malmö där de erbjöds plats på skolans individuella utbildning och som gav dem en ovanlig möjlighet att spela ihop hela dagarna, vecka efter vecka, i flera år.
Det gav dem också en möjlighet att söka sig sin alldeles egna musikaliska väg. Och det har de gjort, med besked. Från sin tredje cd utropar de "Vi är alla fagra!"
Med all möjlig rock, pop och världsmusik i bagaget har de skapat sig en gemensam musikalisk hemvist i den folkliga musikvärlden. Det är en folkmusik som bär tydliga spår både av gamla fiollåtar och av dagens mångkulturella Malmö. Inte minst märks det på skivans titlar: "Kärlekssången till Möllevången", "Falafel", "Möllan" och "Arab groove" heter några av spåren.
Brinnande själ
Sångerska, slagverkare och harpist i Alla Fagra är Julia Westberg, bördig från Alva. En brinnande själ är hon, med många intressen. Examinerad musikpedagog och musiker som också ägnar sig åt orientalisk dans och polskor, folklig sång och second-hand klänningar, psykologi och musikteater och en hel del annat.
"Kanske blir jag gorillaforskare, författare eller bonde en dag, som jag drömde om som barn", säger Julia.
Musiken som gäller
Men till dess är det musiken som gäller. Med sin harpa, sina slagverk och sin sång har hon rest land och rike runt de senaste åren. Med bandet Alla Fagra har hon erövrat scener runt om i Norden och på vägen också en del priser och utmärkelser som "Årets band".
Sin bas har Julia i Malmö, i lägenheten där hon bor och där bandet också repar och spelar in.
Men hemma är hon fortfarande i Alva, på Gotland. Så något av hemkomst blir det när Julia får chansen att ta med sig sina medmusiker i Alla Fagra till Gotland i helgen.
Maries café på Radio Gotland gästar de på fredag den 21 september och så på lördagen öppnar de Kulturföreningen Roxys höstsäsong med en konsert på Leva kungslador.