Framtidens kultur- politik är redan här
Kulturutredningens förslag ska enligt planerna genomföras 2011. Men på Gotland förverkligas delar av dem tidigare än så.
Välbesökt. Den nya kulturpolitiken med helt nya idéer om hur pengar ska fördelas lockade många till kulturfrukosten i Fornsalens kafé. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi lyssnade intresserat.foto. HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
- Genom det har vi redan genomfört hälften av utredningens förslag om en kulturportfölj, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi (M).
Kulturportföljen var ämnet för onsdagens ovanligt välbesökta kulturfrukost i Fornsalens kafé. Kärnan i förslaget är att staten och regionerna genom förhandlingar ska komma fram till överenskommelser som löper på 3-5 år. Staten ger pengar till regionen, som sedan fördelar dem enligt överenskommelsen.
Inger Harlevi är anhängare till portföljidén, och nämnden skrev redan i december och föreslog att Gotland skulle få pröva förslaget så tidigt som möjligt.
- Skåne hann före, men vi är tvåa att teckna en avsiktsförklaring, berättar Inger Harlevi.
Kulturportföljen ger regionerna större inflytande över fördelningen av statliga bidrag, men ställer också större krav. Det krävs tydliga argument, ett stort engagemang och bred uppslutning om Gotland ska nå framgång i förhandlingen med den statliga myndighet som får till uppgift att teckna avtal.
Vid gårdagens möte föreslog konstnären Helena Andreeff att man borde dela upp kultur- och fritidsnämnden. Då skulle staten få en tydlig motpart som bara ägnar sig ut kultur och skippar fotbollsplaner, fritidsgårdar och liknande.
Det förslaget fick stort gehör, och kultur- och fritidsnämndens ordförande var inte avvisande:
- Vi har behov av att se över den politiska strukturen på flera områden, när Gotland ska bli egen region.
Styrkor, svagheter, hot och möjligheter med kulturportföljen listades medan frukostfrallor och kaffe intogs. Att Gotland har ett starkt kulturliv nämndes som en fördel, liksom att det finns en närhet som gör det lättare att vara delaktig.
Men brist på delaktighet nämndes även som en svaghet. Inför förhandlingen med staten måste regionen lyssna, hämta in information och ha en öppen dialog med alla kulturutövare på ön. Vid gårdagens möte, som kultur- och fritidsförvaltningen bjudit in till, närvarade bara tre av nämndens ledamöter - förutom ordföranden Inger Harlevi även vänsterpartisterna Christer Jonsson och Bodil Rosengren.
Ylva Hammar såg en fara med alla nedskärningar som gjorts inom kulturområdet. Med den nya politiken, där besluten tas av regionerna, kommer kraven på bra beslutsunderlag att öka. Och hur ska det gå, när man sakkunnig personal för att istället förlita sig på att informationen ska komma från personer som arbetar ideellt i föreningar och andra organisationer.
- Jag ser en jätterisk i det här. Det krävs mängder av möten om man ska ersätta de nätverk som man sparat in på, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!