Förtrollande gränd i Visby

Magikergränd förtjusar, förfinar, förtrollar och förfärar sina besökare. De som besöker Helge Ands ruin i Visby den här veckan kommer möta en värld full av häxmästare, alkemister och trollkarlslärlingar tillsammans med glauxar och drakar i en fantasieggande miljö.

Simone Johansson och Emmy Johansson från Varnhem har svårt att välja trollstav hos Trollstavsmakaren Jerker Fahlström.

Simone Johansson och Emmy Johansson från Varnhem har svårt att välja trollstav hos Trollstavsmakaren Jerker Fahlström.

Foto: Linda Berglund

Kultur och Nöje2012-08-07 04:00

Magikergränd är en uppbyggd magisk värld i Helge Ands ruin, där barn och vuxna tillsammans kliver rakt in i en helgjuten historisk atmosfär, med fantasifulla drag.

Här kan man höra bubblande skratt och applåder, känna doften av rökelse och mångåriga magiska verktyg samt hälsa på en snäll drake som bor i ruinen. Har man ögonen med sig kan man också upptäcka ett par självlysande ögon bakom stenmuren. Här lurar nämligen glauxarna, busiga ugglor som snor alltifrån strumpor till kaffekoppar.

Varje timme visas olika föreställningar i medeltida gycklartradition med bland andra mästermagikern Gaston, alkemisten Arkadia och det talande huvudet Dareon den vise. Man får också stiga in i Doktor Cagliostros magiska kabinett.

Det är svårt att inte spendera timmar på denna plats. Extra roligt är att få utforska området på alla nivåer. Man kan till och med ta trapporna upp till ruinens gräsbeklädda tak och vila tankarna en stund med sin medhavda picknick. Det är en fantastisk utsiktsplats med vy över hela innerstaden, som just nu myllrar av medeltidsklädda människor.


Djur som inte finns
I en av föreställningarna ges en genomgång av boken om kryptozoologi - läran om djur som inte existerar. Där får den som vill balansera en levande brevduva på sina fingrar och se en svart midnattskanin, som trots sin höga gullighetsfaktor kan skrämma livet ur den mest orädde.

- Mina damer och hägringar, låt mig presentera Dareon den vise!, ropar Gaston och presenterar ett talande huvud på kopparfat.

- Dareon har ingen mage, därför livnär han sig på applåder. Men applådera inte för mycket för då blir han en tjockskalle, fortsätter Gaston och publiken applåderar ivrigt för att se vad som eventuellt kan hända.

Magikergränd är ett projekt som startade för fem år sedan. Årets satsning är ett samarbete med Gotlands Museum som bjudit in projektet, som slår ihop olika element från utställningsmediet och interaktiv teater.


Lockar fram drakar
Lena Fahna tillsammans med sin femåriga son Anton var några av gårdagens besökare. Anton visar stolt upp en glaskula han fått, som skall skydda mot onda trollkrafter. Han har placerat den i sin bröstficka och berättar med stor inlevelse hur man gör för att locka fram drakar och andra spännande djur.

- Barn är inte så lättlurade, de ställer mycket frågor och är vetgiriga. Det funkar bra här eftersom det känns äkta och barnen får vara med och delta på sitt sätt. Det är kul att även som vuxen dras med in i den här världen, säger Lena Fahna.


Plats för lek
Jerker Fahlström som spelar trollstavsmakaren Geiron säger att det inte handlar om att lura barnen att tro något, utan att uppmuntra till lek.

- Vi vill förmedla en plats för lek, samtidigt som vi vill visa upp en medeltida världsbild såsom den var. Då var magi inga konstigheter, utan en del av vardagen, säger han.

Magikergränd har öppet dagligen till och med söndagen den 12 augusti. För de personer över 15 år som vill utforska den magiska världen ytterligare, visas varje kväll den blodiga föreställningen Arcanum Noctem, där känsliga tittare undanbedes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!