Försvarsmuseet en viktig del av Gotlands historia

I går var det på dagen två år sedan P18 lades ner och flaggan halades för alltid på kaserngården vid Visborgsslätt.

Kultur och Nöje2007-05-31 06:00

Det var en ren slump att GT just denna dag gör ett besök på det blivande försvarsmuseet som är under uppbyggnad i Tingstäde.
Så kort är tiden mellan nutid och historia.
Och lika kort är tiden som finns för att samla ihop och bevara den gotländska militärhistorien innan den faller i glömska.
- Gör vi inte det här nu då är det kört, som Rolf Larsson uttrycker saken.

En gång var han överstelöjtnant och stabschef på A7, numera ordförande i Gotlands Försvarsmuseums förening, och han påpekar hur snabbt vår historia blir anonym och bortglömd när ingen längre personligen har minnen från exempelvis andra världskriget.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det inte att finnas någon kvar som upplevt andra världskriget och de som är kvar och har minnen var barn eller unga på den tiden.
Men mer förankrad och känd är försvaret på Gotland som en del i vårt dagliga samhälle. Genom hemvärnet och genom att vi haft förband här som har bidragit påtagligt i vår omgivning, inte minst genom övningar. "Alla" har också känt någon som på något sätt haft sitt arbete inom Försvarsmakten, som miltärt eller civilt anställd.

*
För att skildra alla dessa delar av försvarshistorien arbetar nu en grupp entusiaster för att bygga upp ett museum på den gamla förrådsgården mitt i Tingstäde, ett stenkast från kyrkan och granngårds med skolan.
Just för skolan hoppas man att försvarsmuseet ska bli en viktig plats för att lära gotländska elever om Gotlands historia, från tiden ön var helt utan försvar till den relativt starka befästningen under kalla kriget till dagens situation helt utan fasta förband.
Från statligt håll har man utsett museet på Gotland som en av 23 viktiga sevärdheter som får statligt stöd. 3,5 miljoner kronor är utlovade om man kan visa att man klarar av att förverkliga planerna.
Efter att försvaret lämnade Visborgsslätt fick även museet där flytta ut. Flytten har pågått sedan nedläggningen och sista lasset gick för tre veckor sedan, det säger lite om hur mycket kanoner och pinaler som fanns där.
- Det är etapp ett som nu är avklarad, att flytta alla saker hit, förklarar Rolf Larsson.
Tingstäde är en viktig del i försvaret av Gotland, här finns fästningen som är ett helt intakt försvarssystem vilket är orsaken till att staten vill bevara det i statliga projektet "Försvar i förvar".
En ny del i museet, om man jämför med det på Visborgsslätt, är att en helt egen avdelningen kommer att göras kring interneringen av tyska soldater vid Lager Lingen i Havdhem. För denna del svarar Hartmut Pauldrach som skrivit en bok om detta.
- Vi vet att det finns material, brev, dokument eller saker från Lager Lingen i privat ägo. Yngre generation som inte vet vad det är för något, inser troligen inte värdet och risken finns att sakerna kastas bort, säger han och uppmanar alla som har något som kommer från lägret att lämna in det till museet i Tingstäde.

*
Utgångspunkten för det blivande museet påminner mycket om hur både Bungemuseet och Lantbruksmuseet kom till. Tack vare ett fåtal eldsjälar samlas fakta och saker in för att bevaras och sparas till eftervärlden.
Men det ska inte bara bli ett museum i form av en byggnad med gamla saker, till museet hoppas man kunna skapa ett centrum där man bland annat kan ordna resor till anläggningar runt om på Gotland, man kan ordna tältvistelser för familjer i skogen under militära förhållanden, en bilbana på gården med mera.
- Det är bara fantasin som sätter gränser!
En butik och ett kafé räknar man med och byggnaderna erbjuder även möjligheter för lokala entreprenörer att hyra in sig och sälja sina produkter. På övervåningen i ett av förrådshusen finns en lokal som enlit Rolf Larsson är ypperlig för konstutställningar.
Etapp 2 blir att bygga om det gamla sädesmagasinet där själva museet ska inrymmas. Ett arbete som man beräknar kommer att kosta cirka tre miljoner och som man hoppas kommer att kunna inledas till hösten. Pengarna är utlovade av staten men det stora problemet i detta avseende är inte pengar utan tillgång på byggnadsarbetare. Totalt räknar med att det kommer att kosta fem miljoner kronor att färdigställa museet och därefter en årlig driftskostnad på en halv miljon.

*
Traktens föreningar ska engageras för att samarbeta och göra museet till en del av de redan befintliga attraktionerna i samhället.
- I sommar ska vi bjuda in alla Tingstädebor, det här har varit hemlig mark även för dem, så det är många som är intresserade.
Fortifikationsverket äger fastigheten och Gotlands Försvarsmuseum hyr in sig men själva museihuset vill de köpa. Ett av de större husen med kontor och gemensamhetsutrymmen kommer man att dela med hemvärnet på norra Gotland. Det mesta av arbetet kommer att ske på ideell basis men när allt är färdigt kommer det att behövas personal, åtminstone säsongvis.
- Vi är en hel del entusiastiska pensionärer som jobbar med det här men det vore kul om några värnpliktiga också hörde av sig också, påpekar Rolf Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!