När ringmuren rasade var det bara det yttre skalet som föll. Resten stod kvar och till slut bedömdes att hela partiet skulle plockas ner, bland annat för att garantera säkerheten på arbetsplatsen.
Nerplockningen av hela murpartiet var färdigt strax innan årsskiftet och i och med att murpartiet plockades ner skapades ett unikt tillfälle att få reda på mer om konstruktion, material och byggfaser kring ringmuren. Närmast kommer en geoteknisk undersökning att göras för att undersöka markförhållandena under muren.
– Vi kommer att göra några provborrningar för att titta på vad det är för mark under och vad man har att förhålla sig till när man bygger upp muren igen, berättar Ulrika Mebus.
Muren rasade troligen på grund av äldre lagningar som gjordes med cement under förra seklet. Det skadade murpartiet ska därför muras upp enligt gamla metoder med kalkbruk, något som måste göras under en frostfri period. Kalken har bränts av hantverkare från Byggnadshyttan vid Rings i Hejnum för att få en kvalitet som är likvärdig med det ursprungliga.
Tanken är att hela återuppbyggnadsarbetet ska vara klart i september eller oktober i år.
– Vi räknar med att vara klara till Visbydagen, säger Ulrika Mebus.
Hela återuppbyggnaden beräknas kosta omkring sju till åtta miljoner kronor. Projektet finansieras genom en kombination av statliga medel och fonder ur bland annat Vitterhetsakademiens forskningsanslag. Dessutom pågår kampanjen Rädda Ringmuren där flera företag och privatpersoner skänkt och fortfarande kan skänka pengar.
Ulrika Mebus berättar att halva summan har gått åt till nerplockningen av muren, det är ungefär vad man budgeterade med från början.
– Det har gått bra hittills och vi har hållit både tidsplanen och ekonomin. Man kanske kan tycka att det låter dyrt, men det handlar inte bara om nerplockning och lagning utan också om forskningsinsatser som kostar pengar. Dessutom skulle vi skapa en säker arbetsmiljö för byggnadsarbetarna så att inga olycksfall och skador händer.
Uppbyggnaden bedrivs som ett forskningsprojekt där Uppsala Universitet, Riksantikvarieämbetet, Byggnadshyttan, Tyréns och Gotlands Museum samverkar.
– Vi har proffs på banan och har de bästa förutsättningarna, säger hon.
Ulrika Mebus har märkt av ett stort intresse för återuppbyggnaden av ringmuren. Det senaste samtalet kom från Norge där man råkat ut för liknande skador på en gammal ugn.
– De vände sig till oss genast. Det är viktigt att vi gör något för ett bredare sammanhang och att vi delar med oss av våra kunskaper.
Är ni säkra på att muren håller nu?
– Det riktiga facit får vi ju inte förrän om 700 år, men vi har gott om kunskap och vet hur det blir när man gör fel, det kan man bland annat se på många andra stora monument i världen som ger sig tillkänna nu där man använt fel arbetsmetoder. Det vi kommer att använda nu har bevisligen hållit i många hundratals år, så vi tror oss veta att vi gör rätt nu!
Till sommaren kommer man fortsätta att ha guidningar vid muren där man kan få veta mer om återuppbyggnaden och vilka nya rön som framkommit. Ulrika Mebus delger även intresserade arbetet genom en blogg som hon påbörjade i samband med nerplockningen av muren.
– Mitt mål är att blogga ungefär en gång i veckan när arbetet drar igång igen. Så fort det är något nytt som händer så kommer jag uppdatera det på min blogg.