Nästa år är det 100 år sedan ett flygplan för första gången besökte Gotland. Påpassligt kommer nu Curt Jacobsson ut med en bok om gotländsk flyghistoria. "Flyget på Gotland" (PaperTalk) heter den och har underrubriken "Tillkomst, utveckling och flyghistoriska händelser".
- Fast när jag började med boken tänkte jag inte på 100-årsjubileet, medger författaren som alltså hade skrivit sin bok oberoende av 100-årsdagen.
Och vem skulle skriva gotländsk flyghistoria om inte Curt Jacobsson. Jovisst finns några fler som skulle kunna det, men Curt Jacobsson är historiker och reservofficer med flygcertifikat och han kan det mesta värt att veta om flyget på Gotland. Han är dessutom gotlänning till börden även om han numera finns i Nyköping, dock sommarboende på ön, närmare bestämt i Burs.
Ballongfarare
Också ballonger flyger och därför börjar Curt Jacobsson med självaste polarfararen Andrée som, dock av misstag, landade med sin Svea i Fröjel. Också en annan ballongfarare var här innan första flygplanet kom, och det var alltså 1913. Det var den kände flygkaptenen Hugo Sundstedt som kom hit för en flyguppvisning. Dock flög han inte till Gotland utan från Gotland. På hitresan fraktades istället hans flygplan per båt.
Mest militärt
Men det är främst det militära flyget Curt Jacobsson ägnar sig åt. De första flygfälten fanns vid Visborgsslätt och Fårösund, senare också i Roma och Bunge.
Kunnigt och väl påläst redogör Curt Jacobsson för utvecklingen fram till våra dagar. Mycket utrymme ägnar han åt nödlandningar och flyghaverier av olika slag, däribland också DC-3:an och den tyske flygaren Schnez märkliga räddning på Gotska Sandön. Delvis mycket detaljerade skildringar som författaren måste ha ägnat mycken tid och arbete åt för att få fram.
Det flygande paret Thüring får förtjänstfullt ett eget kapitel, och mot slutet får också det civila flyget en del utrymme. Fast man hade önskat ännu mer av den civila sidan, något som författaren själv håller med om.
Mycket av bokens innehåll har författaren tidigare publicerat på annat håll, men det är nu första gången gotländsk flyghistoria kommer i bokform, och det tackar vi för.