Först revolution  - nu jämlikhet

Foto: Francois Mori

Kultur och Nöje2012-03-07 04:00

Arabvärldens kvinnor var avgörande för revolutionerna i Tunisien och Egypten. Nu behöver de världens stöd för att säkra sin plats i framtidens demokratirörelse. Det menar en av jasminrevolutionens förkämpar, Lina Ben Mhenni.

Under året som gått har omvärlden kunnat se en rad kvinnor träda fram som frihetskämpar.

Vi har kunnat läsa om egyptiska författaren Nawal El Saadawi som dagligen tog sig ut på Kairos gator för att delta i demonstrationerna och om Lina Ben Mhenni, vars blogg Tunisian girl nådde långt utanför landets gränser.

Tack vare den tunisiska engelskläraren kunde omvärlden ta del av texter och bilder som visade folkets protester och myndigheternas övergrepp, men hon var också en av dem som genom Facebook och Twitter samordnade demonstrationer.

I dag har Tunisien en ny regering, men mycket är oförändrat, säger Lina Ben Mhenni på telefon.

Hon är på väg till Sverige, lagom till den internationella kvinnodagen 8 mars. Hennes bok "Tunisian girl" har nyligen kommit på svenska och hon är en av dem som talar på temat kvinnorna i den arabiska våren inbjuden av svenska PEN:s kvinnokommitté.

- Jag försöker vara hoppfull, men utifrån det som händer just nu känner jag mig inte särskilt optimistisk. Det är så mycket som är oklart.

Kvinnorna i Tunisien har alltid kämpat för sina rättigheter, säger hon, och de stod längst fram i demonstrationerna. Men den arabiska våren har inte självklart betytt ett kliv framåt för kvinnorna. I Egypten är till exempel bara en bråkdel av ledamöterna i det nya parlamentet kvinnor. I Tunisien verkar de politisk-religiösa krafterna ha blivit starkare efter jasminrevolutionen.

- Vi måste prata om kvinnors rättigheter, inte minst med islamistiska Ennahdas seger i valet nyligen finns det risk för att vi blir av med de rättigheter vi har erövrat. Det finns en ny social press som inte fanns tidigare, i min hemstad Tunis kan du mötas av förolämpningar på gatan om du inte bär slöja.

Under en temadag som bland annat UN Women arrangerar den 8 mars frågar man sig vad Sverige kan göra för att stärka kvinnornas situation. Lina Ben Mhenni är övertygad:

- Hjälp oss med stöd till folket, inte till de styrande. Allt arbete borde ske som samarbeten mellan svenska och tunisiska NGO:s. Och kom och besök oss, turismen är oerhört viktig för oss.

Dramaten i Stockholm följer upp höstens temadag om den arabiska våren med att ägna en dag åt kvinnornas situation efter demokrativågen i Nordafrika och Mellanöstern. Ane Brun sjunger och utöver tunisiska bloggaren Lina Ben Mhenni medverkar också Afrah Nasser som skrivit om Jemen, egyptiska författaren Somaya Ramadan och libyska författaren Razan Naim Moghrabi.

Kvinnors representation i de nya demokratierna efter den arabiska våren är ämnet för en temadag på Historiska museet i Stockholm. En stor fråga är hur Sverige kan arbeta för att kvinnor ska få större inflytande i fredsprocesserna och för för att stärka kvinnornas position när nya konstitutioner skrivs och nya regeringar bildas. UN Women och Nätverket 8 mars arrangerar.

Konstnärer från bland annat Kina, Tyskland och de nordiska länderna är inbjudna till evenemanget Who is the party. En glammig galadag med målet att skapa nätverk för scenkonstnärer från hela världen. Lo Kauppi, Suzanne Osten och Liv Strömquist är några av talarna. Platsen är Södra teatern i Stockholm.

På Moriska paviljongen i Malmö är den arabiska våren tema för Democratic Exchange Forum den 6-9 mars. Unga från Tunisien, Jemen, Algeriet, Västbanken och Syrien, som alla arbetat för demokrati och mänskliga rättigheter, samlas för utbyte och diskussioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!