Författaren som avslöjar fusket med julmaten

"Den hemlige kocken" var en lika stor som oväntad succé. Boken som avslöjade vad vår mat egentligen kommer ifrån fick i november sin uppföljare.På måndagskvällen pratade författaren Mats-Eric Nilsson om sina böcker och hur man ska göra för att få oförfalskad mat på julbordet.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2008-12-16 04:00
Två succéböcker om det stora livsmedelsfusket har det blivit hittills. Över 200 människor kom för att lyssna till Mats-Eric Nilsson i Säveskolans aula i Visby på måndagskvällen.
Hans första bok "Den hemlige kocken" har hittills sålts i över 100 000 exemplar. I den listar Mats-Eric Nilsson de vanligaste tillsatserna i våra livsmedel och berättar varifrån det vi äter egentligen kommer.
- Väldigt många människor har på en kort tid blivit både engagerade och medvetna, säger Mats-Eric Nilsson. Många medier skriver också om fusket, vilket gör att mat- och livsmedelsfrågor hamnar på agendan.

I jultider spelar livsmedelsindustrin extra mycket på våra ömmande känslor för det genuina och traditionella.
- Om någonting utger sig för att vara hemlagat eller efter ett gammalt recept så bör man dra öronen åt sig, säger Mats-Eric Nilsson.
På förpackningen till Familjen Dafgårds färdigrätt "Jennys koldolmar" påstods det att rätten tillagats enligts samma recept i 80 år, då mormor Jenny skapade det. Men kåldolmarna innehöll hela 67 ingredienser och Mats-Eric Nilsson var skeptisk till att mormor Jenny verkligen hade använt emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och antioxidationsmedel i sitt recept. Till slut tog också Familjen Dafgårds bort texten på förpackningen.

Våra julbord är fyllda av okända tillsatser och smakförstärkare, allt ifrån julskinkan till rödbetssalladen. I julskinkan är det ofta så stor del vatten och liten del kött att det krävs mer än kryddor för att det ska smaka nåt
- Man måste sätta till de här smakförstärkarna för att få det att smaka skinka, säger Mats-Eric Nilsson.
I Mats-Eric Nilssons nya bok "Äkta vara" så vill han, snarare än att bara lista all dålig mat, komma med förslag på mat som faktiskt håller måttet. Hans konkreta tips är att först och främst leta efter korta innehållsförteckningar. Ju kortare innehållsförteckningar det är, desto färre tillsatser är det oftast också.
Till julbordet föreslår han att tillaga så mycket som möjligt själv.
- Man kanske inte behöver laga 15-20 rätter, säger han. Kom fram till vilka era favoriter är och lägg er kraft och tid på att laga dem från grunden istället.
Vill du ha mat utan fusk på julbordet? På www.aktavara.org kan du läsa tips på hur man läser sig till vilken mat som innehåller tillsatser och smakförstärkare i butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!