Förebygger mardrömsscenario i världsarvet

Kultur och Nöje2006-01-20 06:00
Nu ska brandsäkerheten i Visby innerstad förbättras. Första steget är att inventera alla byggnader för att kartlägga riskerna. Efter det ska en rad åtgärder vidtas - som installation av brandlarm och sprinkler och sektionering av öppna vindar.

Det är ett stort projekt som Räddningstjänsten påbörjat. Det finns 1 958 byggnader i innerstaden. Alla inventerades av Länsmuseet och Länsstyrelsen för några år sedan, men det gjordes utan tanke på att kartlägga brandrisker.
Brand i innerstaden är något av en mardröm för Räddningstjänsten. Många av husen är av trä, de ligger nära varandra och framkomligheten är dålig med trånga gränder. Att innerstaden dessutom är ett världsarv fyllt med kulturhistoriskt värdefull bebyggelse gör inte tanken lättare.
Därför anser Räddningstjänsten att det arbete som nu startar är mycket viktigt, och ambitionen att förbättra brandsäkerheten för kulturarbet delar Visby med andra städer.
Exempelvis i Eksjö har Räddningstjänsten och Riksantikvarieämbetet gemensamt sett över skyddet av värdefulla hus, och ett liknande arbete pågår i Jönköping. Dessutom har EU ett program kallat Fire-tech med mål att förbättra brandskyddet i kulturhistoriska byggnader.

Ansvaret för inventeringen vilar på Räddningstjänstens nye brandingenjör Per Wikberg, som är klippt och skuren för uppdraget. Som examensarbete under utbildningen till brandingenjör tog han fram en metod för att klassificera och riskbedöma hus - och han använde Visby innerstad som exempel i arbetet.
I den analysmetod han utarbetat tar man hänsyn bland annat till avstånd mellan byggnader, material, höjdskillnader, var fönster och dörrar är belägna, hur vindsutrymmen ser ut, om det finns brandlarm och säkerhetsutrustning installerat och framkomlighet för räddningstjänsten.
Sammanlagt granskas 16 delar och utifrån dem räknar man fram ett värde som anger om säkerheten ligger på en acceptabel nivå, eller om åtgärder för att höja brandsäkerheten måste till.

Hittills har Räddningstjänsten bara kontrollerat framkomligheten för sina fordon, och undersökt brandskyddet i fastigheter som är ålagda att ha brandsyn. Framöver vill man undersöka brandskyddet i alla hus - även privatbostäder.
Fastighetsägare har dock ingen skyldighet att släppa in Räddningstjänsten, men Per Wikberg räknar med att de flesta vill ha sitt hus undersökt och riskerna kartlagda.
- Vi behöver inte komma in i alla hus, och i en del av de hus vi vill se behöver vi inte se alla utrymmen, påpekar Per Wikberg.

Räddningstjänsten behöver samarbeta med länsstyrelsen och Länsmuseet för att bedöma husens kulturhistoriska värde. Arbetet kan leda fram till att byggnaderna rangordnas som "värdefulla", "skyddsvärda" eller "omistliga".
När inventeringen är klar blir det i många fall aktuellt att höja brandskyddet. Per Wikberg nämner sprinkler, brandlarm och sektionering av vindar som tre effektiva åtgärder för att minska riskerna. Utvecklingen på senare tid har gjort brandskydd lättare att dölja i kulturhistoriskt värdefull miljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!