"Att resa borde vara inskrivet som en paragraf bland de mänskliga rättigheterna" är ett uttryck ursprungligen myntat av Rolf Blomberg (1912-1996), som under mer än fyrtio år genom böcker, filmer och TV-program gjorde sig känd för snart sagt hela svenska folket som äventyrare, skattsökare och upptäcktsresande, men som också samlade in växt- och djurarter och etnografiska föremål till olika museer.
Utöver detta var han även krigskorrespondent, människorätts- och miljökämpe. Han ansåg sig själv dock bara vara en "forskningsluffare."
Biografi
Nu föreligger en biografi om hans mångskiftande liv i en bok med rubriken "Folkhemmets äventyrare - en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg" (Atlas, 335 s.). Författare är reportagejournalisten Walter Repo, också känd för boken "I brottets spår", utgiven 2008.
Walter Repo har gjort ett mycket stort förarbete, inte bara i den information man får i Blombergs publicerade arbeten utan även i dagböcker och brev.
Han har även rest i Blombergs fotspår och träffat en del av de människor som Blomberg träffade och skildrade. En stor del av de 18 kapitlen tas upp av intervjuer med bland andra anhöriga till Blomberg, speciellt med Blombergs dotter Marcela.
Mångfacetterad bild
Allt detta gör att vi får en mycket mer mångfacetterad bild än den gängse med den elegante äventyraren på filmduk och TV-skärmar, men med sviktande ekonomi, sjukdomar, grubbel och självtvivel, trassliga äktenskap och barn som kommit i kläm. ("Den som lever det sköna liv jag lever - ett liv som jag absolut inte skulle vilja byta mot något annat! - får naturligtvis också betala ett pris för detta.")
Inblickarna i Blombergs liv är en mycket fascinerande läsning, kompletterad med ett bildmaterial, som även ger insyn i familjelivet med mera. Större delen består av foton från 1920-talet till 1993 och spänner således över en mycket stor del av Rolf Blombergs liv. Alla bilder är samlade mitt i boken, men presenteras tyvärr inte i kronologisk ordning.
Lista över böcker
I slutet av boken finner man en lista över Blombergs tjugo böcker, från "Underliga människor och underliga djur" (1936) till "Tropisk utsikt" (1976), följd av en lista över hans film- och TV-produktion med 33 titlar och allra sist författarens "tacklista" till alla de många som bidragit med kunskaper och synpunkter på manuset. Om man redan har några av Rolf Blombergs böcker i sin bokhylla bildar den här biografin ett naturligt utropstecken som avrundning och samtidigt ett facit till frågeställningar om ekonomi, familj med mera vilka då och då dyker upp när man läser Blombergs böcker eller ser hans filmer.
I vilket fall som helst var nog Blomberg en av de sista svenska verkliga upptäcktsresandena vid sidan av t.ex. Sven Hedin och Sten Bergman (och varför inte Linnés apostlar i de olika världsdelarna). De reste ju mer eller mindre ensamma utan hjälp av välutrustade stora TV-team och expeditioner när de före globaliseringen utforskade världen.